Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új kihívás kering a neten, ami kivételesen hasznos

  • 2019. március 14.
  • Enikő
Új kihívás terjed a neten Trashtag challenge néven. A kezdeményezés a szemétszedés fontosságára hívja fel a figyelmet úgy, hogy közben a barátaidat is takarításra ösztönzi.

Alig néhány hete hódít csak a #Trashtag challenge, de máris rengeteg követője van a vadonatúj netes kihívásnak. A kezdeményezést egy reddit felhasználó indította útjára, aki egy elhagyatott, szeméttel teli erdős részen készített magáról két fotót: egyet abban az állapotban, ahogy az erdős részt találta és egyet úgy, hogy teljesen eltüntette az odakerült szemetet.

 

A kép mellé a következő szöveget posztolta: Íme egy új kihívás az unatkozó tinédzsereknek: készíts egy fotót egy olyan helyről, ahol elkélne egy alapos szemétszedés/takarítás, majd posztolj egy fotót azután, hogy tettél valamit a hely tisztaságának érdekében.

 

#Trashtag challenge

 

A poszt hamar elterjedt az internetezők körében, és meglepő nagyságú tömegek kezdték el követni a kezdeményező példáját. Mumbaitól Nepálig, Vietnámtól a Fülöp-szigetekig rengetegen vesznek részt a kihívásban. A manilai öböl például a világ harmadik legszemetesebb partja volt egészen mostanáig, amikor is januárban önkéntesek ezrei szedték össze a több száz kilogrammnyi szemetet.

 

A Föld lakossága évente 1.3 milliárd tonna szemetet termel, melyből csupán 258-368 millió tonna kerül feldolgozásra, legalább 8 millió tonna pedig az óceánokban, a többi pedig a talajban, az ivóvizekben, végül pedig az élőlényekben telepszik meg más és más formában. Az általunk kitermelt szemét rengeteg veszélyes anyagot tartalmaz, a lebomlási folyamat elképesztően sokáig tart, ez idő alatt pedig olyan vegyszerek oldódnak fel vizeinkben és a földben, amelyek egészségünkre is hatalmas veszéllyel van.

 

A kihívás célja elsősorban az, hogy a szétdobott, illegális helyen lerakott szemét tömbösítve kerüljön el azokra a szeméttelepekre és szemétégető üzemekbe, ahol gondoskodnak annak további jövőjéről.

 

Bár A #Trashtag challenge története még csak most kezdődik, reméljük azonban, hogy az idősebb és a fiatalabb generáció is egyszerre kap majd rá a közösségi szemétszedésre, ezzel valami igazán jót téve Földünknek.

 

forrás: http://www.erdon.ro/uj-kihivas-kering-a-neten-ami-kivetelesen-hasznos/41...