Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tudtad-e, hogy tilos háztartási vagy egyéb hulladékot otthon, kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni?

  • 2017. november 24.
  • sklania

Miért tilos a hulladékégetés?

Mert nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat. A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 500 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet. A kéményt is tönkreteszik a füstgázokba kerülő savak. Egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás, kisüzem kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt.

Mit tehetsz, ha a szomszéd szemetet éget?

 

Mondd el neki, ezzel megmérgezi a környék levegőjét! Tájékoztasd arról, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, háziállatait és a környezetét!

Mutasd meg neki ezt a röplapot, hívd fel a figyelmét a Levegő Munkacsoport honlapján (www.levego.hu) elérhető tájékoztatókra!

Ha nem hallgat rád, és nem akarod a mérgező, bűzös levegőt szívni, a hatóságoktól kell segítséget kérned:

Közérdekű panaszbejelentést tehetsz az illetékes járási (kerületi) hivatalnál. Mindenképp írásbeli beadványt írj, erre itt találsz mintát a honlapunkon. Segítheted a hatóság munkáját azzal, hogy bizonyítási eszközöket javasolsz (tanúkat, szakértői vizsgálatot, fényképeket, videofelvételeket, előre nem bejelentett helyszíni szemlét, rendőrségi jegyzőkönyvek használatát).

Értesítheted a rendőrséget is, ha nagyon súlyos a helyzet. Írásban rögzíteniük kell bejelentést és az általuk tapasztaltakat, és továbbítani az ügyet a járási hivatal felé, de akár nyomozást is indíthatnak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Tanácsadással, a hatósági eljárásokhoz hasznos szakmai tippekkel a Levegő Munkacsoport is tud segíteni. E-mail: [email protected] Telefon: (361) 411-0509

Mit tehetsz, ha több helyen égetnek szemetet a környékeden?

 

Fogj össze másokkal – szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, helyi civil közösségekkel! Együtt sokkal hatékonyabban tudtok fellépni. Erre jó példa a gödi eset.

 

Írj a sajtónak, beszélj önkormányzati, országgyűlési képviselőjével, tájékoztasd őket a problémáról és javasolj megoldásokat! Az állami, önkormányzati szervek csak akkor fognak intézkedni, ha megkeresik őket a problémával. Nem biztos, hogy azonnal eredményt érsz el, de nem szabad feladni.

 

Mit tesz a Levegő Munkacsoport az illegális hulladékégetés megszüntetéséért?

 

Tanácsadó irodát működtetünk, és tájékoztatjuk a lakosokat az égetés káros hatásairól és a lehetséges intézkedésekről.

A sajtó és a közösségi média (Facebook stb.) útján is felhívjuk a lakosság és a döntéshozók figyelmét a szemétégetés veszélyeire.

A döntéshozók elé tárjuk a problémát, hogy hatékonyabb jogszabályokkal és intézkedésekkel előzzék meg az illegális égetéseket.

Tiszta fűtés

 

 

forrás:

https://www.levego.hu/egyeb/ne-egesd-el/