Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tömeges halpusztulás a Garamon

  • 2021. július 29.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Tömeges halpusztulást okozott Zólyombúcson (Budča) a Garam középső szakaszán (a Garam Esztergommal szemben ömlik a Dunába - a szerk.) egy biogázállomás kiömlött fermentációs hulladéka.

Az információt mind a helyi horgászszövetség, mind a biogázállomás vezetője alátámasztotta.

A Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászók jelentették az elpusztult halak feltűnését, illetve azt, hogy a víz zavaros, nem áttetsző és bűzlik. A horgászszövetség azonnal hívta a környezetvédelmi felügyeletet és a rendőrséget.

A gondot az erős vihar okozta, amely rádöntött egy fát a fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra. A tartály megsérült és az erős eső mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba távozott. A vállalat azonnal megkezdte a további hulladék kimosódásának megakadályozását, illetve a kármentést.

A horgászok Bezeréte környékén, mintegy egykilométeres szakaszon 600 kilogramm haltetemet szedtek ki a Garamból.

Elpusztult halakat fedeztek fel Garamszentkeresztnél is.

A tömeges halpusztulás az ott élő összes fajt érintette, és a horgászok ökológiai katasztrófának minősítették, amelynek kiheverésére több évre lesz szükség. A legutóbbi tömeges halpusztulást a Középső- Garamon a 90-es évek végén jegyeztek fel.

A biogáz előállítása során bármiféle szerves anyagból metánt állítanak elő. A fermentálás utáni maradék egy viszonylag használható biomassza a talajok szervesanyagának pótlására, amennyiben figyelembe veszik, hogy ez az anyag erős savas hatással bír.

(A Garam Szlovákia néhány olyan vize közül az egyik, amely otthont ad a dunai galóca (Hucho hucho) állományainak. Ez a halfaj Európa legnagyobbra növő pisztrángféléje (másfél méteres és 50 kilogrammos is lehet). Világszinten veszélyeztetett, nálunk fokozottan védett halfaj. A dögök között sajnos nagyon sok galócát is lehet látni. - a szerk.)

forrás: ma7.sk