Tizenkétezren már aláírták, hogy Magyarországon is legyenek csomagolás nélküli kozmetikumok

  • 2020. február 11.
  • Enikő

Tavaly novemberben írta meg az Index, hogy Csehországban már a DM és a Rossmann is csomagolás nélkül árulja a sampont, a tusfürdőt, a mosószert és a mosogatószert.

A napokban petíció indult a Szabad aHangon azért, hogy az utántöltő automatákat Magyarországra is elhozza a két drogéria. Cikkünk írásakor már 12 ezren támogatták a kezdeményezést, ami szerint Csehországon kívül már Szlovákiában, Ausztriában és Romániában is működnek újratöltő automaták a felesleges műanyaghulladék csökkentése érdekében. Mint a petícióban írják,

 

"az önök által vezetett cégek az újratöltő automaták hazai bevezetésével kevesebb szemetet termelnek és kényszerítenek vásárlóikra. Ez jó nekünk, fogyasztóknak, jó Önöknek, jó az országunknak, a rajta átfolyó vizeknek és az itt élő lényeknek."

 

A csehországi modell egyébként elég egyszerű: a vevők az első alkalommal 20 cseh koronáért (260 forintért) megvesznek egy üres flakont, amelynek vonalkódját a töltőautomata leolvassa, és a megfelelő termékkel tölti meg. A gép kinyomtatja a felhasználhatósági határidőt, amit a vásárló felragaszt a flakonra, a következő alkalomtól kezdve pedig már a kiürült flakonnal kell a boltba menni, és szimplán csak újra kell tölteni.

 

Csehországban úgy számolnak, hogy

 

HA AZ AUTOMATÁK ÁLTAL KISZOLGÁLT HÁZTARTÁSI TERMÉKEKNÉL (JELENLEG NYOLC ILYEN VAN) MINDENKI ÁTÁLLNA AZ ÚJRATÖLTÉSRE, AKKOR ÉVENTE 5 EZER TONNÁVAL CSÖKKENNE A MŰANYAGSZEMÉT MENNYISÉGE. MIVEL A CSEH NÉPESSÉG ÉS A VÁSÁRLÓERŐ IS NAGYJÁBÓL A MAGYAR SZINTJÉN VAN, NÁLUNK IS HASONLÓ EREDMÉNYT LEHETNE ELÉRNI.

 

A G7 novemberben megkérdezte a Rossmannt, hogy Magyarországon mikor tervezik az automaták bevezetését, a cég az alábbi választ küldte:

 

"Nagyon örülünk a cseh Rossmann kezdeményezésének, és kíváncsian várjuk az eredményét. Bár egyszerűnek tűnik a megvalósítása ennek a megoldásnak, azért alapos előkészületet igényel, melyhez a beszállítók nyitottsága és az üzletek átalakítása is szükséges. Amint nálunk is várható a csomagolásmentes vegyi áruk és kozmetikumok értékesítése, azonnal kommunikálni fogjuk."

 

forrás: https://index.hu/belfold/2020/02/09/dm_rossmann_utantolto_automata_peticio/