Thaiföldön is megelégelték a műanyag szatyrokat

  • 2020. január 16.
  • Enikő
Sorra pusztulnak el az állatok a szervezetükbe kerülő műanyag hulladék miatt, ezért is fontos a döntés, mely szerint betiltják az egyszer használatos műanyag szatyrokat a nagyobb üzletekben. Egy év múlva pedig a kisebb boltokból is száműzik az erősen környezetszennyező nejlonszatyrokat.

Thaiföldön január elsejétől vezették be a műanyagszatyor-tilalmat. Az intézkedés egyik legfőbb oka, hogy egyre jelentősebb mennyiségben halmozódik fel a műanyaghulladék a folyókban és a tengereken, ami túl azon, hogy rémes látványt nyújt, számos vízi élőlény számára halálos veszélyt is jelent.

 

További veszélyforrás, hogy a műanyag mikroszemcséi bekerülnek a vízi élőlények szervezetébe, és amikor elfogyasztják őket, átkerülnek végül az emberbe is - írja a Turizmus.com

 

Thai sajtóértesülések szerint a helyiek különböző kreatív módokon alkalmazkodnak az új szabályhoz:

 

szövetzsákokba, halászhálókba vagy éppen a pólójukba pakolják a megvásárolt árucikkeket a boltokban.

 

thai zacskómentes

 

thai zacskómentes

 

Az első ország, ahol betiltották a műanyag szatyrokat Banglades volt még 2002-ben, az idei évtől pedig Belgrádban sem csomagolhatják zacskóba a megvásárolt árucikkeket. Magyarország 2012 óta sújtja különadóval a nejlonzacskók használatát.

 

forrás: https://www.travelo.hu/tavol/20200109-thaifold-bangkok-betiltottak-a-mua...

https://nlc.hu/eletmod/20200112/thaifold-muanyag-zacsko-tilalom-kornyezetszennyezes-egyszer-hasznalatos-muanyag-alternativak/