Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Textilhulladék mint építőanyag

  • 2020. augusztus 04.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Három darab használt pamutpólóból elő lehet állítani egy kisebb méretű, építkezéshez használható téglát. Egy francia építésznő egy textilhulladék-válogató céggel együttműködésben használt pólókból kísérletezett ki építőanyagot az utóbbi években.

Textilhulladék, mint építőanyag

Clarisse Merlet építész 2017-ben, még az egyetemi évei alatt kezdett el dolgozni a textiltéglákon: egy textilhulladék-válogató céggel együttműködésben használt pólókból kísérletezett ki építőanyagot. Európában több tízmillió tonnányi textilhulladék keletkezik egy évben. Sajnálatos tény azonban, hogy textilhulladékot nagyon kis arányban lehet újrahasznosítani amiatt, mert kevert alapanyagból készül a legtöbb ruhadarab, és maga az újrahasznosítás is rengeteg energiát emészt fel. Pedig a pamutnak – ami sok ruhadarab alapanyagát adja – nagyon jó a hangszigetelő és a hőtartó képessége.

A FabBrick téglák felaprított textilhulladékból készülnek, amelyhez természetes kötőanyagot adnak, és gyakorlatilag bármilyen méretű, színű és vastagságú téglát tudnak belőle préselni: 3 használt póló anyagából 400 grammnyi újrahasznosított alapanyag készülhet, amelyeket téglaként, de falburkolatként és bútorok alapanyagaként is felhasználhatnak.

Forrás: hvg.hu