Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai

  • 2021. október 21.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A szakértők becslései szerint a madarak 30 százaléka a műanyag közvetlen elfogyasztásával halmozta fel szervezetében a vegyi anyagokat.

A tengeri madarak 52 százalékának szervezetében észlelt műanyag kémiai alkotóelemeket egy nemzetközi kutatócsoport. A madarakban talált adalékanyagok között volt két égésgátló és hat stabilizátor.

Japán és hat másik ország 18 egyeteme és kutatóintézete vizsgálta a világ 16 különböző helyszínén 32 tengeri madárfaj 145 egyedénél a farcsíkmirigy-váladékát. 76 egyednél, tehát a vizsgált példányok 52 százalékánál találták meg a műanyagok különböző adalékanyagait.

A tudósok eredményeikről az Environmental Monitoring and Contaminants Research című tudományos lapban számoltak be.

A madarakban talált adalékanyagok között volt két égésgátló és hat stabilizátor, amelyek azt akadályozzák meg, hogy az ultraibolya-sugárzás károsítsa a műanyagot.

Ilyen adalékanyagokat találtak csíkos vészmadárban (Calonectris leucomelas) a japán Niigata prefektúrához tartozó Awashima-szigeten, törpealkában (Aethia pusilla) a Bering-tengeren lévő St. Lawrence-szigeten, és kék viharmadárban (Halobaena caerulea) a dél-afrikai Marion-szigeten.

Kemikáliákat kimutattak szamárpingvinben (Pygoscelis papua) is az Indiai-óceán déli részén lévő Kerguelen-szigeteken. Az UV328 nevű UV-stabilizátort pedig megtalálták többek között a Galápagos-szigeteken.

Műanyagot is észleltek egyes madarakban, például a hawaii viharmadár (Pterodroma sandwichensis) és a Nyugat-Ausztráliában élő piroslábú vészmadár (Ardenna carneipes) gyomrában. Mindkét esetben nagy koncentrációban voltak adalékanyagok is az állatok szervezetében.

A szakértők becslései szerint a madarak 30 százaléka a műanyag közvetlen elfogyasztásával halmozta fel szervezetében a vegyi anyagokat, míg a többiek vélhetően táplálékukkal együtt, közvetve vették magukhoz őket.

„A világ tengeri madarai egyre nagyobb mértékben nyelnek műanyagot. Sürgősen át kell állni sokkal kevésbé mérgező adalékokra, amelyek nem halmozódnak fel az élő szervezetben” – mondta Takada Hidesige, a Tokiói Mezőgazdasági és Műszaki Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

forrás: dontwasteit.hu