Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teljesen betiltaná a műanyag csomagolást az EU

  • 2020. január 15.
  • Enikő
Az Európai Bizottság a műanyag csomagolások teljes betiltásán gondolkodik, a gyártók számára pedig új előírásokat fogalmazna meg – írja a Die Welten lehozott interjúra hivatkozva a Bloomberg.

Virginijus Sinkevicius, a környezetért és óceánokért felelős európai bizottsági megbízott a Die Weltnek adott interjúban beszélt arról, hogy a bizottság fontolgatja a műanyag csomagolások betiltását az EU-ban, a gyártók számára pedig új csomagolási előírásokat határoznának meg.

 

Az interjúban kitér arra, hogy ki szeretnék terjeszteni az EU-ban az egyszer használatos műanyagok esetében már alkalmazott szabályokat, ennek lehetőségeit még vizsgálják. Erre lenne egy opció szerinte, ha például betiltanák a műanyag csomagolásokat vagy az újrahasznosított műanyag csomagolást írnák elő.

 

A Bloomberg becslése szerint az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltás mintegy 10 milliárd dolláros piacot fenyeget, a műanyagok között a polipropilén és a polisztirol a leginkább kitettek a korlátozásnak. A tiltást tavaly fogadták el, az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelv olyan műanyag termékeket tilt, mint a műanyag evőeszközök, szívószálak, fülpiszkálók és néhány polisztirol tárolóeszközt.

 

Az Európai Bizottság ezen felül azt is vizsgálja, hogyan lehetne az olyan gyártócégeket, mint gumiabroncs-gyártók vagy kozmetikai cégek kötelezni arra, hogy jelentősen lecsökkentsék termékeik mikroműanyag-tartalmát.

 

Sinkevicius az interjúban elmondta, hogy év végére részletes listát ad majd ki az EU azokról a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak vagy azt felhasználnak.

 

forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200113/teljesen-betiltana-a-muanyag-...