Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tekerd lejjebb a fűtést, és öltözz rétegesen az idei Vastag pulcsis napon te is!

  • 2022. február 01.
  • Peti

Február 4-én kerül megrendezésre a II. Nemzetközi vastag pulcsis nap, melyet a Hollandiában már több mint egy évtizede ünnepelt ‘Warm Sweater Day’ mintájára tavaly honosított meg a Green Guide csapata és Mengyán Eszter újságíró, a Holy Duck! blog szerzője. 

A holland eseményre a Green Guide egyik olvasója hívta fel a figyelmet: február első vagy második péntekén az iskolák lejjebb tekerik a fűtést egy-két fokkal, és a diákok rétegesen öltözve, meleg pulóverben, sapkában, sálban ülik végig a tanítást, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fűtéssel takarékoskodva is sokat tudunk tenni a klíma védelmében.

Hajlamosak vagyunk ugyanis annyira felfűteni az irodákat, iskolákat, otthonainkat, hogy nyári ruhában mászkálunk otthon télen is, ahelyett, hogy inkább magunkra kapnánk egy pulcsit. Erre a pazarlásra hivatott felhívni a figyelmet ez a kezdeményezés.

A szervezők idén újra arra biztatnak mindenkit, hogy aki csak teheti, csavarja lejjebb egy kicsit a fűtést otthon vagy a munkahelyen, és bújjon vastag pulcsiba február 4-én! És ki tudja, talán a tél többi napján is tartható lesz ez az alacsonyabb hőmérséklet…

Egy-két fok különbség nem tűnik soknak, de mégis nagy hatása lehet. Ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, a Cambridge-i Egyetem egy kutatása szerint akár 6%-kal csökkenthetjük az energiahasználatunkat, és szintén 6%-kal a szén-dioxid kibocsátásunkat.

És sose felejtsük el: sok kicsit valóban sokra megy. Egy ilyen apró megmozdulással is aktívan tehetünk azért, hogy minél tovább tudjuk élvezni a bolygónk jelenlegi klímáját. Ha pedig ezt barátainkkal együtt, másokat inspirálva tesszük, egy szuper program is keredhet belőle, ami virtuálisan is összeköt minket. 

A tudatos fűtésszabályozással pedig most nyerni is lehet: egy izgalmas nyereményjáték keretében személyre szabott színtanácsadást, a Helló, slow fashion! című könyvet, illetve Green Guide ajándékcsomagot lehet nyerni printekkel és egyedi szitázott, second hand pulcsival. A feladat egyszerű: most pénteken tekerjétek lejjebb egy-két fokkal a fűtést, kapjatok magatokra egy vastag pulcsit, és osszatok meg egy szelfit Instagram sztoriban a @greenguidebudapest és @holyduckblog oldalak megjelölésével.

 

Az se csüggedjen, aki ebben a kihívásban nem tud részt venni, mert nem tudja szabályozni otthon a fűtést: számtalan más módja van annak, hogy spóroljunk az otthoni energiahasználatunkkal. A szervezők ezzel kapcsolatban is megosztottak tippeket az eseményben, illetve olyan szervezeteket is bemutatnak, akik el tudják juttatni a meleg ruhákat és más tárgyi adományokat olyan embereknek, akiknek igazán jól jönne egy vastag pulcsi. De érkezik még gyűjtés olyan hazai, fenntartható divatmárkákról is, akiknél beszerezhetünk egy új pulcsit, úgyhogy érdemes követni az esemény üzenőfalát a megosztott tartalmakért is.

 

A szervezőkről:

 

A Green Guide Budapest neve 2019-es zöld térképükről lehet ismerős, ám azóta a csapat az online térben folytatta a szemléletformálást a fenntarthatóság különböző témáiban. 2021 végén debütált Green Guide Online nevű digitális zöld iránytűjük, egy komplex webes platform hazai fenntartható vállalkozások gyűjteményével, zöld eseménynaptárral és temérdek bolygóbarát inspirációval.

 

 

Mengyán Eszter a fenntartható divat és tudatos öltözködés egyik hazai nagykövete: blogján és social media felületein, illetve színtanácsadásai során edukál a fast fashion környezet- és emberbarát alternatíváiról. Ősszel jelent meg első könyve Helló, slow fashion! címmel, melyben kézzelfogható segítséget nyújt mindenkinek, aki ruhatárzöldítésbe vágna.