Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tejkimérés komáromi módra

  • 2009. április 17.
  • humusz
Ha magyar tejtermelõ lennék, már egy ideje fájna a fejem rendesen. Nem annyira a tavaszi frontok miatt, hanem azért, mert a tej átvételi ára a béka feneke alá esett, s olyan jól érzi ott magát, hogy a jelek szerint esze ágában sincs elõjönni. Ha magyar tejtermelõ lennék, talán azért lenne még egy sanszom: más termelõkkel összefogva adhatnám a tejet kimérve…

 

A komáromi Solum Zrt. a tavalyi évben szembe találta magát a tejágazatot maga alá temető lavinával, s ennek részeként a drasztikus mértékben lecsökkent – értsd termelési költségek alatti – átvételi árakkal. Hogy kacifántosabb legyen a helyzet, legnagyobb felvásárló partnerük 15 év után szerződést bontott velük, így félő volt, hogy a napi kb. 12.000 liternyi lefejt tej vagy a nyakukon marad, vagy áron alul adják el. Ergo veszteségesek lesznek, aztán levágják a tehenek egy részét, a maradék meg a céggel együtt evickél a nagy magyar semmibe.

Mindenkinek jó!

A 180 magánszemély tulajdonában lévő komáromi tehenészet embereiben szerencsére maradt még némi kurázsi, s mivel nem szándékoztak céltalanul sodródni az árral, kitalálták, hogy tejkiadó automaták felállításával próbálják meg átvészelni a zord időket.

Az első gépet egy helyi hentes-delikát üzletben állították fel próbaüzemmel, még 2008 decemberében. A csomagolás nélkül árusított tej fogadtatása - hihetetlen, de - sikeres volt; mégpedig olyannyira, hogy az még magát az üzemeltető céget is meglepte. Az új választási lehetőségnek köszönhetően a vevők jelentős része áttért a kimért tej vásárlására; ráadásul az automata számos új vevőt is az üzletbe csábított. A tejautomata tehát nem csak környezetünk állapotára (kevesebb csomagolási hulladék keletkezett), hanem a befogadó kereskedelmi egység forgalmára is jótékony hatást gyakorolt.

A berendezés működési elve egyszerű: az adagoló alá helyezzük a palackot, bedobjuk a pénzt, kiválasztjuk a kívánt mennyiséget, megnyomjuk a gombot, s vihetjük is a hazai előállítású, teljes értékű tejet. S mivel az üzemeltető tehenészet naponta kétszer feji teheneit, az automatából mindig friss tej csordogál. Az így eladott tej literenkénti ára a szállítási távolságtól függően 150-180 forint között mozog, de úgy tűnik, a vevők szívesen fizetik ki, hisz - ahogyan egyikük fogalmazott - „a zacskóban lévő tejet csinálják, ezt meg fejik”.


Hazai gyártó?

A fogyasztók és a kereskedők részéről hatalmas igény mutatkozik a szolgáltatásra. Olyannyira, hogy a berendezést eladó svájci cég nem képes a magyar igényeket kielégíteni, így a Solum Zrt. azon gondolkodik, hogyan oldhatná meg a gépek hazai gyártását. A sikereken felbuzdulva a cég ez év elejéig 17 tejkiadó automatát állított üzembe a Komárom környéki falvaktól kezdve Tatabányán át Győrig. Örvendetes tény, hisz így nem csak a friss, teljes értékű élelmiszer jut az asztalokra, de a kevesebb csomagolási hulladéknak köszönhetően csökken a környezetterhelés is. Egészségünkre…


Lugosi Bea


A cikk az MTV Ablak című műsorának 2009.01.30.-i adása alapján készült. A riport videó anyaga megtekinthető a http://www.mtv.hu/videotar/?id=37339 link alatt a műsor 30. percétől.