Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Te hogyan csökkented a kommunális hulladék mennyiségét? - rajzpályázat

  • 2022. november 09.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Szuper pályázattal készült a Játéksziget a gyerekek számára, melynek célja felhívni a figyelmet a kommunális hulladék mennyiségének csökkentésére.

Pályázat célja: A pályázat a kommunális szemetes tartalmának csökkentésére hívja fel a figyelmet. Ebben nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés, de a komposztálás is kiemelt fontosságú, főleg ebben a szezonális gyümölcsökben gazdag időszakban, amikor rengeteg magas víztartalmú élelmiszer kerül a kommunális hulladékba, amely nagyban nehezíti a hulladékkezelést. A magas víztartalmú élelmiszerek az égetőbe kerülve csökkentik annak hatásfokát, a lerakóban pedig nem kívánatos üvegházhatású gázok keletkezése közben bomlanak le. Emiatt fokozottan szükséges ezek komposztálása, ha tehetjük saját vagy akár közösségi kertekben. A Nébih legfrissebb háztartási felmérése szerint a háztartásokban keletkező összes élelmiszerhulladék fele komposztálható lenne, azonban ennek csak a fele került a komposztra a háztartásokban, tehát itt még bőven van teendő.

Feladat: Mutassátok meg, hogy Ti vagytok a legkreatívabb környezettudatos kis művészek! Készítsetek egyedi fotó vagy rajz alkotásokat, amelyben bemutatjátok, hogy mit tehetünk kommunális hulladék mennyiségének csökkentése érdekében, egy rövid leírást is készítsetek a munkákhoz!

Tipp: Tudtátok, hogy a szelektív hulladékgyűjtés, de a komposztálás is kiemelt fontosságú, főleg ebben a szezonális gyümölcsökben gazdag időszakban, amikor rengeteg magas víztartalmú élelmiszer kerül a kommunális hulladékba, amely nagyban nehezíti a hulladékkezelést? A magas víztartalmú élelmiszer részek az égetőbe kerülve csökkentik annak hatásfokát, a lerakóban pedig nem kívánatos üvegházhatású gázok keletkezése közben bomlanak le. Emiatt fokozottan szükséges ezek komposztálása, ha tehetjük saját vagy akár közösségi kertekben.

 

Legyetek kreatívak, alkossatok egyedit, engedjétek szabadjára a képzeleteteket és ne feledjétek; néha a legegyszerűbb megoldások azok, amikre talán még nem is gondoltunk és mégis nagyon sokat segítenénk zöldebbé tenni a bolygónkat!

További inspirációkért a témában nézzetek körül a Nébih Maradék nélkül programjának honlapján, Facebook és Instagram oldalán.

Ezután nincs más dolgod, mint szólni anyukádnak vagy apukádnak, hogy az elkészült, elnevezett alkotásod töltse fel a https://jateksziget.hu/pages/szelektiv-rally-rajz-es-foto-palyazat oldalon lévő űrlap kitöltésével

 

Pályázók köre: A játékban kizárólag a Magyarországi lakcímmel rendelkező, 3 évesnél idősebb, de 18. életévét nem betöltött személyek vehetnek részt. Egy Játékos a Játék teljes időtartama alatt csak egy darab (1 db) Pályázatával vehet részt a Játékban.

Pályázati időszak: 2022. október 26. – 2022. november 18.

Zsűrizési és online szavazási időszak: 2022. november 19-25.

Eredményhirdetés: 2022. december 1.

 

Forrás: dontwasteit.hu