Szlovákiában hamarosan teljesen befellegzik a műanyag bevásárlótáskáknak

  • 2019. október 24.
  • Enikő
A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának határozott célja, hogy minimálisra csökkentsék azoknak a műanyagtermékeknek a forgalmazását, így főleg az üzletekben sebtében megvásárolt műanyagszatyrokat, amelyek néhány használat után a természetben, a tengerekben vagy a szeméttelepeken végzik.

A környezetvédelmi tárca folytatja a harcot a műanyagtáskák alkalmazása ellen. Sólymos László környezetvédelmi miniszter legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a közeljövőben várható, hogy ezeket teljesen betiltják Szlovákiában.

 

„Jelenleg ott tartunk, hogy olyan törvényt készítünk elő, amely korlátozza bizonyos műanyagtáskák használatát. A most előkészületben levő hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvénybe már pontos meghatározást iktatunk be arról, mi számít műanyagzacskónak, mert ennek köszönhetően a jövőben egyértelműen elkülöníthető a műanyagzacskók fogalma. Ennek értelmében meghatározható, melyek azok a műanyag termékek, amelyek a higiéniai előírásoknak megfelelően készülnek és melyek a teljesen felesleges és káros műanyagtáskák” – fejtette ki a tárca vezetője.

 

A minisztérium fő célja, hogy csökkenjen a műanyagból készült termékek forgalmazása, amelyek néhány használat után a természetben, a tengerekben vagy a szemétlerakóhelyeken végzik.

 

Sólymos László hangsúlyozta, hogy 2018 januárja óta Szlovákiában már fizetni kell az egyszerű, úgynevezett könnyű, vékony műanyagtáskákért, azaz nálunk már egy évvel korábban bevezették ezt a rendszert, mint azt az Európai Unióban feltételezték. Szerinte ezek az intézkedések nagyban hozzájárultak az ország természetvédelméhez, környezetünk megóvásához.

 

Tíz évvel ezelőtt Szlovákia vezető helyen állt az igelitből készült szatyrok, műanyag csomagolóanyagok használatában. Az Európai Bizottság felmérése szerint  2010-ben személyenként 466 műanyagszatyrot vittünk haza az üzletekből, ez a szám 2018-ban már 17-re csökkent.

 

A környezetszennyezésben, életterünk rombolásában azonban nemcsak a műanyagtáskák, csomagolóanyagok játszanak szerepet, hanem a műanyagpalackok, a sörök és üdítőitalok dobozai is.

 

„Szlovákiában, térségünkben elsőként vezetjük be a műanyagpalackok és a dobozos italok betétdíjazását. A parlament előtt van az a törvény, amely betiltja egyes egyszer használatos műanyagtermékek használatát. A törvény jelenleg az első olvasatban van a képviselők előtt, várjuk a második olvasatot. Ennek elfogadásával az elsők között leszünk, ahol ezt a törvényt bevezetjük” – hangsúlyozta a miniszter.

 

A műanyagok használatának korlátozásában azonban nagyon fontos az együttműködés az állam, a kereskedelem és a felhasználók, a vásárlók között.

 

„Nagyra értékelem, hogy vannak társaságok és csoportok, amelyek a törvényadta lehetőségeken túl is mindent megtesznek azért, hogy kivonják a forgalomból a műanyagszatyrokat, műanyag csomagolóanyagokat, a nehezen újrahasznosítható műanyagokat, a felesleges, egyszer használatos termékeket. Minden ilyen lépés fontos, mert figyelembe kell vennünk, hogy felelősek vagyunk környezetünkért” – tette hozzá a tárca vezetője.

 

A Bécsi Egyetem felmérése és tanulmánya szerint a Dunából a Fekete-tengerig naponta 4,2 tonna műanyag úszik le. A miniszter azonban reméli, hogy ha apró lépésekkel is, de Szlovákia hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a hatalmas mennyiség a jövőben kevesebb legyen.

 

A sajtótájékoztatón az egyik nagy üzletközpont vezetője jelképesen átnyújtotta a környezetvédelmi miniszternek az üzletükben fellelhető utolsó műanyagszatyrot, ezzel jelezve, hogy náluk az ilyen csomagolóanyagoknak befellegzett. Ugyanakkor megkezdték azoknak a környezetbarát hálóknak a forgalmazását, amelyek gyapotból készültek, zöldség és gyümölcs tárolására kiválóan alkalmasak, hosszú élettartamúak, hiszen többször használatosak, a kézitáskákban is elférnek.

 

forrás: https://felvidek.ma/2019/10/szlovakiaban-hamarosan-teljesen-befellegzik-a-muanyag-bevasarlotaskaknak/