Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovákia is betiltja a műanyag szívószálakat és a műanyag evőeszközöket

  • 2019. augusztus 30.
  • Enikő

A kabinet tegnapi ülésén támogatta a hulladéktörvény módosítását, mellyel a környezetvédelmi tárca az egyszer használatos műanyagok szlovákiai forgalmazását akarja betiltani 2021 után. A javaslat egyben előnyben részesítené azokat a gyártókat, akik újrahasznosítható termékeket dobnak piacra – számol be az ÚjSzó a szlovák környezetvédelmi tárca sajtóközleménye alapján.

„Szlovákiába évente mintegy 14 ezer tonna nem csomagolás jellegű műanyag árucikket hoznak be, ezek nagy részét szívószálak, tányérok, evőeszközök és egyéb termékek teszik ki. A behozatalból származó eldobható műanyagok nagy része hulladékként végzi” – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

 

A „műanyagellenes intézkedések“ a tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érintik.

 

A módosítás a hulladékgazdálkodási politika egyéb területeire is kiterjed Szlovákiában. Egyebek mellett a könnyen újrahasznosítható termékek gyártóinak kedvez. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a könnyebben újrahasznosítható termék vagy csomagolás gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd, mint azokat, akiknek a termékét nehéz újra feldolgozni. Ez az intézkedés közvetetten alternatívák keresésére hivatott motiválni a gyártókat, pl. olyan esetekben, amikor az nem kifejezetten szükséges, mondjanak le az összetett csomagolásról, vagy ne használjanak többféle csomagolóanyagot egy termékhez.

 

Nem ez az első lépés, amellyel a környezetvédelmi minisztérium harcol a műanyag hulladék ellen, hiszen az elmúlt három évben számos sikert ért el e téren. A könnyű műanyag táskák fizetőssé tétele mellett a zöldtárca Közép-Európában elsőként akarja bevezetni a PET-palackok és fém italdobozok visszaváltási rendszerét, a vonatkozó törvényt első olvasatban már a parlament is megszavazta.

 

„A műanyagok elleni küzdelem – akár az italcsomagolás betétdíjas rendszerével, akár a felesleges műanyagok betiltásával – jelenleg minden civilizált ország számára komoly kihívás. Örülök annak, hogy e téren Szlovákia nem maradt le. Sőt ellenkezőleg, a térségben éllovassá vált“ – fejezte be Sólymos.

 

A javaslat, amelyet ma a kormány támogatott, módosítja az alapvető értelmező rendelkezéseket és fogalmakat, például: a települési hulladék, a hulladéklánc végső állapotának vagy a melléktermék fogalmának meghatározását. Ugyancsak pontosítja a települési hulladék 2025-re, 2030-ra és 2035-re, illetve a csomagolásból származó hulladék 2025-re és 2030-ra vonatkozó újrahasznosítási céljait. A módosítás pénzügyi biztosíték létrehozására kötelezi a gyártókat a kiterjesztett gyártói felelősségvállalási rendszer fenntartására. A vonatkozó rendelkezések kiigazításával lezárul a hulladéklerakókról szóló, 1999. április 26-i 1999/31/EK tanácsi irányelv 2. cikke h) pontjának teljes körű átültetése.

 

forrás: https://www.dontwasteit.hu/2019/08/22/szlovakia-is-betiltja-a-muanyag-sz...