Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorodó szabályok

  • 2006. május 12.
  • humusz
Szigorodott az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak  visszavétele május 9-tõl. Gyakorlatilag bármilyen új eszköz  vásárlásakor kötelezõ visszavenni a kereskedõnek a régit. A  kormányrendelet módosítása a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Jelenleg az új háztartási berendezések értékesítésével foglalkozó üzletek akkor kötelesek visszavenni a régi készüléket, ha az eladótér  alapterülete nagyobb 35 négyzetméternél. Kizárólag információs és  távközlési (IT) eszközöket forgalmazó kereskedőknél a kötelezettség a 25  négyzetméternél nagyobb eladótérnél kezdődik. A rádiótelefont értékesítőknél nincs alapterület megkötés.
A módosított szabály szerint az új háztartási berendezéseket értékesítő  valamennyi kereskedő köteles visszavenni az eladottal azonos használati célú régi terméket.  átvétel helye a birtokbaadás helyével azonos. Ez azt jelenti, hogy ha házhoz szállítják az új gépet, akkor ott kell átvenni a régit. A folyamat folytatásaként a gyártó a kereskedőtől köteles annyi régi eszközt átvenni, amennyi újat az elad. A gyártó egy koordináló szervezetre is bízhatja a visszagyűjtést (ez a cég több
gyártónak is dolgozik).
A kormányrendelet melléklete sorolja fel azokat az eszközöket, amelyeket  vissza kell venniük a kereskedőknek. Ebben is történt némi módosítás.
Például bekerült a 10 kilogrammnál nem nehezebb számítógép, amely egy  központi és egy megjelenítő egységet, továbbá billentyűzetet tartalmaz.
Külön sort kapott a felsorolásban a printer és a kaputelefon is.
                                                  
Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20060503haztartas.aspx?s=hk