Szereti a teát? És a hot-dogot? Csurig lehetnek veszélyes vegyi anyagokkal
![Szereti a teát? És a hot-dogot? Csurig lehetnek veszélyes vegyi anyagokkal](https://humusz.hu/sites/default/files/lead-kepek/hotdog.jpg)
A csomagolóanyag a ludas: még alapvetően egészséges ételek is veszélyesek lehetnek egy új tanulmány szerint, úgynevezett örök vegyi anyagokkal szennyezheti őket például a műanyag. Hasonló a probléma az éttermi, elviteles élelmiszerekkel is.
Az étkezési szokások jelentős hatással lehetnek arra, hogy az idő múltával mennyi örök vegyi anyag (PFA) halmozódik fel az ember véráramában – mutat rá egy új tanulmány.
A vizsgálatok több mint 700 embert öleltek fel, akik – két csoportban – számos kérdést kaptak az étkezési szokásaikról. A kérdések közé tartozott, hogy milyen gyakran fogyasztanak egyes ételeket, italokat – emellett pedig tesztelték, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a vérükben a PFA-k.
Szintén kitértek a kérdésekben arra is, hogy milyen gyakran fogyasztottak otthon készített, valamint éttermi ételt – legyen szó normál- vagy gyorsétteremről. A szakemberek ezen információk mentén állapították meg, hogy milyen gyakran kerültek az alanyok kapcsolatba élelmiszer-csomagolóanyaggal – ami gyakori forrása a PFA-knak.
Az eredmények is ezt sugallják: kiderült ugyanis, hogy a PFA-k szintje a vérben a nagy mennyiségű tea, feldolgozott húsfélék és a nem házilag készített élelmiszerek fogyasztása révén emelkedik meg. A hot-dog is ide tartozik.
Azonban akad néhány élelmiszer, ami csak akkor emeli meg az örök vegyi anyagok szintjét, ha nem otthon készültek – a már korábban említett okból, a csomagolóanyagok miatt. Ide tartozik a sült krumpli és a pizza is – ezek otthon készítve kevésbé emelik a PFA-szintet a vérben.
Ugyan ez még további kutatást igényel, de a tea esetében az a probléma, hogy a teafiltereket is ilyen PFA-kal kezelik. A feldolgozott húsfélék a gyártási folyamat során szennyeződnek.
„Már kezd körvonalazódni, hogy az egyébként metabolikus szempontok alapján egészséges ételek is szennyeződhetnek PFA-kal” – magyarázta Hailey Hampson, a Keck School of Medicine környezet-egészségügyi részlegének doktorandusza, az Environment International folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.
A megállapítások alapján új megközelítésbe kerülhet, hogy mi számít egészséges ételnek – a jelek szerint az sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztja azt valaki.
A PFA-k (azaz perfluor-alkil anyagok) megzavarhatják a hormonok működését, elgyengíthetik a csontokat, és bizonyos betegségek kockázatát is növelhetik. Tanulmányok összefüggésbe hozzák őket a rákkal, születési rendellenességekkel, és számos más egészségügyi problémával is.
Forrás: hvg.hu/tudomány