Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemeteskuka telítettségi szenzorok

  • 2016. június 15.
  • PKata

bin-level1Jelenleg az emberiség 50%-a városban lakik. A statisztikák szerint ez az arány 75%-ra nő 2050-re. Annak ellenére, hogy a Föld teljes területének 2%-át teszi ki az ember lakta szárazföld, mégis az emberi tevékenység tehető felelőssé az üvegházhatás gázkibocsájtásáért, és emiatt a klímaváltozásért. 

Számos lépés és tervezet születik ennek visszaszorítására: energiamegtakarítás, víz és csurgalékvíz management, az autómotorok széndioxid-kibocsájtásának csökkentése. Ennek megfelelően néhány város rálépett arra az útra, aminek a végén „okos” városnak nevezheti magát, ezek között van: Barcelona, Szingapúr, Stockholm és Szöul.

bin-level

Bin level sensors

Szöulban kifejezetten nagy a „hulladékprobléma”, mely miatt már a lakosok is panaszkodnak, így környezetvédelmi szándékból a város loT alapú szenzorokat telepített a szemeteskukákra, amely a több ezer tároló telítettségi szintjét méri. Az ultraszonikus szenzor mindenféle hulladéktípust meg tud állapítani, és WIFI-n keresztül továbbítja az adatokat egy okos hulladékkezelő platformra, ami segítséget nyújt az ügyintézőknek kiértékelni a szemétgyűjtés optimális idejét, és meghatározni az ürítés optimális rutinját.

 

Data driven waste collection

A szoftver minden edényzet telítettségi szintjét a közlekedési színek szerint határozza meg: zöld, ha még sok hely van benne, ha piros, akkor jelet küld az ügyintézőnek, hogy lehet üríteni. Emellett a szoftver ezen adatok segítségével felajánl optimális ürítési időt és járatokat.

 

Az 5 ok amiért minden városnak ilyen szenzort kellene telepítenie:

A szenzorok segítségével okos, adatokon támaszkodó döntéseket hozhatunk: jelzi, hogy hol van tele a kuka, így időt spórol. A szenzorok közvetve csökkentik a CO2 kibocsájtást, védik a környezetet: a kukásautók kevesebbet mennek. Az operációs költségeket csökkenti: a hulladékkezelés egy város tőkéjéből nagy részt kíván, de a szenzorokkal a kevesebb ürítés kevesebb pénzt jelent, így több mint 50%-kal csökkenthető a költség. A szenzorok segítenek megakadályozni a hulladék túlhalmozását: a felhalmozott hulladék az egészségre és környezetre is ártalmas, de az „élő” adatszolgáltatás segíthet az időben történő begyűjtésben, így a hulladék nem halmozódik

A szenzorokat egyszerű telepíteni és karbantartani: a szenzorok bármilyen edényre, bármilyen klímájú területen felszerelhetőek, normál körülmények között a bennük lévő elem 10 évig él

 

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu