Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szemét, ami túléli az emberiséget: hol tárolják a radioaktív hulladékot a világban?

  • 2022. március 11.
  • névtelen (nem ellenőrzött)
Szerző: 
Fodor Réka

Számos érdekes kérdést felvet, hogy hol lel maximálisan biztonságos, háborítatlan végső nyughelyre az emberiség atomhulladéka.

Kis túlzással kijelenthető, hogy jóformán valamennyi emberi tevékenység hulladéktermeléssel jár, a bolygónak alig van olyan pontja, ahol ne jelent volna még meg a szemétprobléma. Nyílt titok, hogy bizonyos anyagok a természetbe jutva évszázadok alatt sem bomlanak le teljesen, a folyamat során súlyosan károsítják a környezetet, a táplálékláncba bekerülve pedig az emberi szervezetet is.

Korántsem lebecsülendő gondot jelent az óceánokban, erdők mélyén felhalmozódó műanyaghulladék, ám még nagyobb aggódásra adhat okot a rendkívül veszélyes és különös óvatossággal kezelendő radioaktív hulladék, amelynek hosszú távú tárolása jelenleg nem megoldott, és nagyon úgy tűnik, hogy a helyzet orvoslása a jövő generációira vár. Talán a hétköznapok során nem gondolnánk rá, de a kutatók az atomhulladékkal kapcsolatban még olyan kérdésekkel is szembetalálják magukat, hogy vajon hogyan kommunikálhatunk sikeresen a nagyon távoli jövő földlakóival.

Egyre nő a hulladék mennyisége

Az atomenergia egyre jelentősebb szerephez jut napjainkban, ez pedig a radioaktív hulladék mennyiségének növekedésével jár. Különböző élettartamú és sugárzási aktivitású radioaktív hulladékok több ipari tevékenység során keletkeznek, nemcsak az atomerőművekben, hanem a nukleáris medicinában, a nukleáris fegyverkezésben, a ritkaföldfémek bányászásakor és a nukleáris kutatásokkor is.

Olkiluoto atomerőmű, Finnország.  Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Olkiluoto atomerőmű, Finnország.

Az atomerőművekben keletkező, hosszú élettartamú, nagy aktivitású radioaktív hulladékok, kiégett fűtőelemek évezredekig veszélyes sugárzást bocsáthatnak ki, így a tőlük való megszabadulás már régóta foglalkoztatja a kutatókat. Ez még akkor is rendkívül lényeges probléma, ha a nagy aktivitású hulladék a keletkezett radioaktív szemét igen kicsi, körülbelül 1 százalékát teszi ki. 2019-ben jelent meg a radioaktív hulladékokról szóló globális jelentés, amely arról tudósított, hogy a világ egyik országában sem megoldott az atomerőművekből származó kiégett fűtőelemek tartós tárolása, és az egyes kormányok szabályozása eltér a hulladékok osztályozását, raktározását illetően. A nagy aktivitású, illetve a kis és közepes aktivitású, ám hosszú élettartamú radioaktív hulladékok elhelyezése óriási kihívás elé állítja az emberiséget.

Hol helyezhető el örökre?

Még az űrbe kilövés gondolata is felmerült, ahogyan a tengerben tárolás és a mélytengeri üledékben történő lerakás is, ám ezeket kockázatosságuk miatt elvetették. 

A teljes cikk a femina.hu oldalon érhető el.

Szerző: Járfás Eszter