Szelíd cápával hívja fel a figyelmet a folyószennyezésre Kolodko, a gerillaszobrász

  • 2024. június 04.
  • kovacseszter

Az ukrán származású, régóta Magyarországon élő és tevékenykedő népszerű gerillaszobrász új munkáit ezúttal szervezett keretek között érhetik tetten azok, akik ellátogatnak Vácra és megnézik a Dunai cápa elnevezésű Kolodko Mihály-tárlatot. Ezt majdnem az év végig megtehetik és gondolkodhatnak el a képzőművészet és a környezetvédelem kapcsolatán.

Kolodko Mihály néhány esztendeje Vácon él családjával, így sétáik gyakori helyszíne a kisváros Duna-partja. Természetesen nem volt nehéz felfigyelnie a folyóból a partra sodródott hulladékra, de ahhoz a település legnagyobb ipari szereplőjének együttműködésére is szükség volt, hogy a vízi szemétből elgondolkodtató művészeti alkotások legyenek. Kolodko ugyanis a Duna-Dráva Cement új termékvonalát felhasználva hozta létre a Dunai cápa elnevezésű cementműveket, amelyek felületén jól szemügyre vehetőek a beledolgozott hulladékok is: kozmetikai termékek műanyag kupakjai, PET-palack darabok, gyerekjátékok és hasonlók.

A leginkább gerillaművészként elhíresült alkotó szinte sosem tart nyilvános és hivatalos megnyitókat, apró miniszobra szinte a semmiből nőnek ki Budapesten és más településeken, mégis hamar népszerűvé válnak, rajongói szabályos vadászatot és túrákat szerveznek az egyre bővülő szoborpark egyes helyszíneinek felkeresésére. Nyilatkozni sem szeret, s bár a ZIP Magazin elkapta két gyors kérdésre, szűkszavú válaszaiból sem derült ki több annál, mint hogy minden mondandóját beleépítette magukba a művekbe, így azokról nincs különösebben mit mondania. A Dunán tapasztalható hulladékproblémát ő is érzékeli, sétáiról szinte mindig tömött szatyornyi begyűjtött szeméttel távozik, s nem csak azért, mert ezekből válogat majd az egyes műveihez.

Kérdésünkre, hogy egykori kárpátaljai lakosként mit gondol a területileg érzékenyebb tiszai szennyezési problémáról, Kolodko részletesebben mesélt arról, mennyire elszomorítja az Ukrajna felől a Tiszán levonuló hulladékhegy. Műveivel valamennyi folyó állapotára igyekszik felhívni a közvélemény figyelmét.

A május 24-i megnyitón a váci Pannónia házban Guth Zoltán, a DDV kommunikációs vezetője mutatta be cégük új típusú beton és cement generációját. A klímasemlegességre fókuszálva az új globális márkát most vezetik be idehaza, s mint Guth lapunk kérdésére elmondta, ezek az alacsony kibocsátású termékek visszanyerhetőek a körforgásos gazdaság rendszerében, megfelelő előkészítés után ugyanis újrahasznosítható adalékanyagokat is tartalmaznak - ezek százalékos mennyisége egyébként az adott termék nevében számjegyként is megjelenik.

A csökkentett szénlábnyomú beton és cement anyagszerűsége Kolodko 2024. december 12-ig látható és megtapintható cementcápáiban is megjelenik tehát - a művész arra kíván fókuszálni a projekttel, hogy bár cápák természetesen nem élnek a Dunában, de a cápák testét alkotó műanyagszemét nagyon is ott van...

Forrás: zipmagazin.hu