Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyagot ne égess!

  • 2013. november 08.
  • graczek

égetőfüstEgyre többen égetnek műanyagot otthon, pedig nagyon súlyosan károsítja az egészséget. Szösszenet az Égetőellenes Nap! margójára.

kéményItt-ott előfordulok vidéken mostanában, és amennyire eddig pestiként az engem kupán vágó jó levegőre szomjaztam, annyira elszomorító a vidéki levegővel járó szagélmény a hideg beköszönte óta. Egyre-másra megüti az orromat az a facsaró, fullasztó bűz, ami árad a zömével önálló fűtési rendszerrel rendelkező családi házakból. Talán most mondhatom először, hogy Pestiként szerencsésebb vagyok, mert a nagyvárosban ez a jelenség kevéssé észlelhető. Bizony, az emberek szépen szoknak vissza a fatüzelésre, ami ilyen mértékben aligha teszi majd lehetővé ennek az energiaforrásnak a megújulását, de a ragályként elterjedt illegális fakitermelés önmagában is rendkívüli környezeti károkat okoz.  A bűz oka pedig az új divat, a műanyagtüzelés: mehet a tűzre a PET-palack, a nejlonzacskó és minden egyéb őrület, hogy kicsit "fő'javítsuk a fűtőértéket".

Meggyőződésem, hogy aki műanyagot éget, annak fogalma sincs arról, hogy a kéményéből mi árad, pedig nem csupán a környezetet szennyezik a felszabaduló égéstermékek, hanem egyenesen magát és a környékén élőket öli az illető. Műanyagot eleve nem kell venni, pláne nem, ha nem létszükséglet az adott tárgy. Ha pedig megvettük például csomagolás formájában, akkor a hulladékká válás után a megfelelő helye a gyűjtősziget vagy legújabban a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszerben a műanyagos zsák/kuka.

Meglepően sokan nem tudják, hogy a műanyag kőolajból van, vagyis a véges energiaforrásokat pazaroljuk nejlonzacskóra, egyszer használatos egyéb csomagolásokra. A bajt pedig tetézi, ha elégetjük ahelyett, hogy újrahasználnák vagy újrahasznosítanánk ezt az alapanyagot. Aki műanyagot éget, pazarolja a természeti erőforrásokat és az energiát is!

Rezsicsökkentés ide vagy oda, a fűtés drága, ez nem kérdés. De vajon van-e értelme kinyírni magunkat és a környezetünket csak azért, hogy máról holnapra spóroljunk pár forintot?

Nem is megyek a részletekbe, hanem ajánlom minden kedves olvasó figyelmébe a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! c. kiadványát, amely közérthetően, átláthatóan bemutatja, hogy mi is történik a különféle - minden nap használatos - műanyagok elégetése során.

Graczka Sylvia