Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiskereskedők az élelmiszerhulladék csökkentéséért

  • 2012. november 05.
  • Pauló Gergő

Tizenkilenc Európai Unióbeli kereskedő kötelezte el magát amellett, hogy legalább két tudatos hulladékkibocsátással kapcsolatos kampányt szervez meg 2014 júniusáig, amelyeknek középpontjában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék lesz.

Ezt az ígéretet a Brüsszelben évente megrendezett EU Kiskereskedelmi Fórum (EU Retail Forum) – amelynek elnöki tisztségén az Európai Bizottság és a kiskereskedelmi iparág osztozik – harmadik találkozóján tették. A Bizottság 2014-et szeretné az Európai Élelmiszerhulladék Elleni Évvé tenni.

A találkozón Janez Potočnik, környezetvédelmi biztos arra szólította fel a kiskereskedőket, hogy ne ösztönözzenek „felelőtlen döntésekre”, egyértelmű dátumcímkékkel lássák el a termékeket, fejlesszék az élelmiszerbankokat, és növeljék az élelmiszerhasznosítási kezdeményezések számát.

A biztos azt is javasolta a résztvevőknek, hogy az iparág önkéntes tevékenységét olyan ambiciózus célkitűzésekkel lehet kiegészíteni, mint például a zéró hulladéklerakás.

A kiskereskedelmi szektor képviselői – köztük Dick Boer, a holland Ahold cég ügyvezetője – kiemelték a nehéz gazdasági helyzetet, azt is elmondva, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható termékek értékesítése még mindig felfelé ível. A Bizottság örömmel nyugtázta a Kiskereskedelmi Fórum tagjai által 2011-12 során tett környezetvédelmi kötelezettségvállalásokat.

Az érintettek megállapodtak abban, hogy az élelmiszerpazarlás visszaszorítása és a világosan értelmezhető dátumcímkék abszolút prioritást élveznek. Rob Buurman a belga fogyasztói társulás képviselője szerint a fogyasztók – tévesen – azt gondolják: a szupermarketek jóval több élelmiszert dobnak ki, mint a háztartások.

Anna-Maria Corazza Bildt, az Európai Parlament svéd tagja azt mondta: „Csak akkor hiszem el, hogy a kiskereskedők valóban foglalkoznak az élelmiszerhulladék visszaszorításával, amikor valamennyi sárgarépa, még a hibás példányok is a boltok polcain fognak sorakozni.” Szerinte a zöldségek méretére vonatkozó szabványosítási követelmények kulcsszerepet játszanak az élelmiszerhulladék termelésében.

A kiskereskedők méltatták a pán-európai ökológiai lábnyom mérésére felállított módszert. A Bizottság 2013-ra tervezett ilyen típusú kiadványa részét képezi a „zöld közös piac” terén tett javaslataiknak. A módszert először önkéntes alapon lehet használni – mondta az egyik résztvevő –, majd végül kötelező lesz az alkalmazása.

A kiskereskedők és gyártók szívesebben vennének egy termékkategóriára – semmint egyedi termékekre – készülő ökológiailábnyom-mérést, aminek a költséghatékony oldalát is kiemelték. Az életciklus-elemzés körülbelül 50 000 € is lehet, mondta a Henkel képviseletében Franz Speer.

Fordította: Juhász Piroska