Kiskereskedők az élelmiszerhulladék csökkentéséért
Tizenkilenc Európai Unióbeli kereskedő kötelezte el magát amellett, hogy legalább két tudatos hulladékkibocsátással kapcsolatos kampányt szervez meg 2014 júniusáig, amelyeknek középpontjában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék lesz.
Ezt az ígéretet a Brüsszelben évente megrendezett EU
Kiskereskedelmi Fórum (EU Retail Forum) – amelynek elnöki tisztségén az
Európai Bizottság és a kiskereskedelmi iparág osztozik – harmadik találkozóján
tették. A Bizottság 2014-et szeretné az Európai Élelmiszerhulladék Elleni
Évvé tenni.
A találkozón Janez Potočnik, környezetvédelmi biztos arra
szólította fel a kiskereskedőket, hogy ne ösztönözzenek „felelőtlen
döntésekre”, egyértelmű dátumcímkékkel lássák el a termékeket, fejlesszék az
élelmiszerbankokat, és növeljék az élelmiszerhasznosítási kezdeményezések
számát.
A biztos azt is javasolta a résztvevőknek, hogy az iparág
önkéntes tevékenységét olyan ambiciózus célkitűzésekkel lehet kiegészíteni,
mint például a zéró hulladéklerakás.
A kiskereskedelmi szektor képviselői – köztük Dick Boer, a
holland Ahold cég ügyvezetője – kiemelték a nehéz gazdasági helyzetet, azt is
elmondva, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható termékek értékesítése
még mindig felfelé ível. A Bizottság örömmel nyugtázta a Kiskereskedelmi Fórum
tagjai által 2011-12 során tett környezetvédelmi kötelezettségvállalásokat.
Az érintettek megállapodtak abban, hogy az élelmiszerpazarlás
visszaszorítása és a világosan értelmezhető dátumcímkék abszolút prioritást
élveznek. Rob Buurman a belga fogyasztói társulás képviselője szerint a
fogyasztók – tévesen – azt gondolják: a szupermarketek jóval több élelmiszert
dobnak ki, mint a háztartások.
Anna-Maria Corazza Bildt, az Európai Parlament svéd tagja
azt mondta: „Csak akkor hiszem el, hogy a kiskereskedők valóban foglalkoznak az
élelmiszerhulladék visszaszorításával, amikor valamennyi sárgarépa, még a hibás
példányok is a boltok polcain fognak sorakozni.” Szerinte a zöldségek méretére
vonatkozó szabványosítási követelmények kulcsszerepet
játszanak az élelmiszerhulladék termelésében.
A kiskereskedők méltatták a pán-európai ökológiai
lábnyom mérésére felállított módszert. A Bizottság 2013-ra tervezett ilyen
típusú kiadványa részét képezi a „zöld közös piac” terén tett javaslataiknak. A
módszert először önkéntes alapon lehet használni – mondta az egyik résztvevő –,
majd végül kötelező lesz az alkalmazása.
A kiskereskedők és gyártók szívesebben vennének egy
termékkategóriára – semmint egyedi termékekre – készülő
ökológiailábnyom-mérést, aminek a költséghatékony oldalát is kiemelték. Az
életciklus-elemzés körülbelül 50 000 € is lehet, mondta a Henkel
képviseletében Franz Speer.
Fordította: Juhász Piroska