Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Sokkal több üveghulladékot fel tudnánk dolgozni!"

  • 2007. január 17.
  • humusz
valaszd_a_visszavalthatot_120Magyarországon a szelektív hulladékgyûjtés terén az elmúlt években komoly elõrehaladás történt. A lakosság gondosan válogat, a konténerek szépen telnek. A kukabuvar.hu rendszeres olvasói tudják, hogy a nagy kérdés az, hogy van-e hazai háttéripar a szelektíven összegyûjtött hulladék újrafeldolgozására. Elég, ha a mûanyag PET-palackok példáját említjük, ezeket nem csekély környezeti terheléssel Kínába szállítják újrafeldolgozásra. Ezért lepõdtem meg, mikor elõször hallottam, hogy az Orosházi Üveggyár - mai nevén Egyesült Magyar Csomagolóüveg Kft. a jelenleginél sokkal több üveghulladékot is fel tudna dolgozni. Krasznár Györgyit, a cég minõségfejlesztõ mérnökét Gadó György Pál kérdezte.

Sajnos nagyon kevés megfelelő minőségű üvegcserép érkezik a gyárunkba. Persze akármit nem vásárolunk. Sokféle konzerves, üditős-, boros- és szeszes palackot gyártunk, de csak flint szinűeket.

Úgy hallom, máris elérkeztünk az első üvegipari szakkifejezéshez.

Igen, az üvegiparban a színtelen üveget így nevezik. Flint színű vagy flint üveg. Nem használunk semmilyen színező adalékot, sőt az alapanyagokból származó vas-oxid színét is - ami zöldes árnyalatot eredményezne - elfedjük úgynevezett színtelenítő adalékokkal. Ez eredményezi pl. a konzerves üvegeknél is tapasztalható enyhe szürkés, kékes, zöldes esetleg sárgás árnyalatot.

Hányszor lehet a használt üvegeket beolvasztani, és hány százalékban lehet a gyártáshoz felhasználni őket?

Az üveg az egyetlen olyan újrahasznosítható anyag, amelyet a késztermék minőségének romlása nélkül akárhányszor újrahasználhatunk. A flint színű üveg esetében a használt cserép aránya jelenlegi ismeretünk szerint akár 40% is lehet. Zöld színű üveg esetén ez az arány 70% fölé is emelhető.

Ezek szerint máshol azért a színes üveghulladékot is fel tudják használni.

Természetesen a színes üvegek is felhasználhatóak az üveggyártáshoz, de csak a színes üvegek gyártásához. Flint üveg gyártása esetén a megközelítőleg színtelen árnyalatot kedvezőtlenül befolyásolná a színes cserépben meglévő színező adalék, az mélyítené a színt.

A barna, zöld, kék és egyéb színű üvegeket üveggyártáskor vegyesen használják fel, vagy színenként szét kell válogatni őket?

A színes üvegek különböző színét más és más színező anyagokkal érik el. A különböző színű üvegek kémiai összetétele is kis mértékben különbözik. A legszerencsésebb természetesen az, amikor ugyanolyan színű cserepet használnak, mint a késztermék színe. A színes üveg esetében nagyobb mennyiségű eltérő színű üveget is fel tudnak használni, mint a színtelenített üveg estében.

Én naívan azt képzeltem, hogy a használt üvegek tisztítására nem kell nagy gondot fordítani. Az a lényeg, hogy ne maradjon benne sok lekvár, de különösebben nem kell vele bajlódni. Lehet, hogy mégis?

Ami nagy problémát okozhat, az nem az üveg falán maradt lekvár vagy címke. Sokkal nagyobb gond az üvegen maradt csavarzár, mivel ezek üveghibát okoznak. Természetesen hasonló gondokat okoz, ha nem csak színtelen öblös üveget ( boros, szeszes, konzerves, üdítős, stb. ... ) hanem más típusú üveget pl. fénycsövet, lámpaégőt, lámpaburát, vagy esetleg porcelán étkészlet maradékát helyeznek a gyűjtőkonténerbe. Sajnos az is előfordul, hogy a konténer mellől kavics kerül az üvegek közé. Ezeket a szennyeződéseket később már nagyon nehéz, szinte lehetetlen teljesen kiszedni az üvegcserépből.

Mit kell tudnia egy válogató- és tisztítóműnek? Mennyire költséges egy ilyen berendezés?

Az üveggyárak elvárása, hogy a cserép mentes legyen anorganikus anyagoktól (kő, porcelán, tégla értendő ebbe a kategóriába), fémektől (mind a mágnesezhető, mind a nem mágnesezhető fémeket ide soroljuk). Minimálisra kell csökkenteni az egyéb színű és típusú üvegek jelenlétét. Az elvárásokból következik, hogy a tisztítóműnek ezeket a szennyeződéseket kell biztonsággal kiválogatni. Ezek bizony nagyon költséges berendezések.

Önöknek az üvegcserepek felhasználása inkább terhet jelent (mással egyszerűbb helyettesíteni), vagy technológiai szempontból is tényleg kívánatos, hogy üvegcseréphez jussanak?

Technológiai okai is vannak a cserép felhasználásának. Környezeti szempontból pedig ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát és kevesebb alapanyagot kell felhasználnunk. Sokszor elfeledkeznek róla, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nemcsak azzal arányosan csökken, amennyivel kevesebb energiát kell az üveggyártási folyamatban felhasználni, de ha a nyersanyagok egy részét üvegcserepekkel helyettesítjük, akkor sokkal kevesebbet kell bányászni, márpedig a bányászat ugyancsak jelentős energiafelhasználással jár. És persze a bányák természetkárosító hatása sem elhanyagolható, ez különösen a külszíni fejtéseknél szembetűnő. A mi esetünkben az üvegcserepekkel csökkenthető a pl. szódagyárak környezetkárosító hatása.

Lát-e esélyt arra, hogy a flint és a színes üvegek újrafeldolgozása az Önök gyárában és országosan is lényegesen növekedjék?

Minden magyarországi üveggyár most is használ üvegcserepet, de én csak a mi gyárunk nevében tudok nyilatkozni. Mi nagyon szeretnénk a jelenleginél lényegesen több üvegcserepet felhasználni. Ennek egyedüli akadálya, hogy nem jutunk megfelelő tisztaságú flint színű üvegcseréphez.