Rengeteg örök vegyi anyagot találtak

  • 2023. május 24.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége, az EPA által akkreditált laboratóriumi vizsgálatok 18 népszerű amerikai kontaktlencsemárka termékeiben mutattak ki extrém magas PFA-koncentrációt – adta közre az Európai Unió (EU) környezetvédelmi szakportálja, az ENDS Report.

A minták 105 és 20 700 ppm közötti szerves fluortartalma egyértelműen arra utal, hogy a lágy kontaktlencsékben jelentős az örök vegyi anyagokként (forever chemicals) hírhedté vált, PFAS vagy PFA gyűjtőnéven ismert perfluor- és polifluor-alkil anyagok jelenléte – a ppm az angol parts per million kifejezés rövidítéseként azt jelzi, hogy a minta 1 millió molekulájából mennyit tesz ki a szóban forgó matéria.

Az európai szakportál szerint aggasztó, hogy a termékek közel felében 4000 ppm fölötti volt az örök vegyi anyagokat jelző fluor koncentrációja, miközben az északi félteke legtöbb országában általában 0,1 ppm körüli a ivóvíz még elfogadhatónak tartott hivatalos PFA-határértéke.

Az ökotoxikológusok, környezettudósok, amerikai és európai civilszervezetek összefogásával végzett amerikai vizsgálat eredménye azért kelthetett jelentősebb visszhangot a nemzetközi szakberkekben, mert jelenleg alig ismert, hogy a PFA-vegyületek miféle hatással vannak az egyik legérzékenyebb emberi szervnek tartott szem egészségére. A 2020-ban az Environment International folyóiratban megjelent tanulmány szerint mindenesetre kínai kutatók közvetlen összefüggések alapján bizonyítva látják, hogy a perfluor-oktánszulfonsav (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA) izomerjeinek való kitettség növeli a látáskárosodások kialakulásának esélyét.

Ide kattintva további részleteket olvashatsz az eredeti cikk folytatásában.