Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendellenességeket okoz a BPA-mentes műanyag

  • 2018. szeptember 21.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Genetikai rendellenességeket okoznak egereknél az egészségre káros biszfenol-A(BPA) nevű vegyület helyettesítésére használt műanyagadalékok – írja egy amerikai kutatás alapján az MTI.

A Current Biology című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a BPA-mentes palackok, poharak, ketrecek és egyéb tárgyak gyártásához használt alternatív biszfenolok negatív hatással vannak az egerek reprodukciós képességeire.

A műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, valamint fogászati eszközökben is megtalálható biszfenol-A-ról már húsz évvel ezelőtt megállapították a szakemberek, hogy összefüggésben állhat az egereknél tapasztalt bizonyos kromoszóma-problémákkal.  "Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a biszfenol-A helyettesítésére használt műanyagadalékok nagy része nem biztonságos" – mondta a tanulmányt vezető Patricia Hunt, a Washingtoni Állami Egyetem professzora.

A kutatók arra jutottak, hogy a bioszfenol-s-nem (BPS) való kitettség olyan változásokat eredményezett az egerek szervezetében, amelyek következtében a hímeknél csökkent az életképes spermiumok, a nőstényeknél pedig nőtt az abnormális petesejtek száma.

Hasonló eredményekre jutottak a BPF, a BPAF és a difenil-szulfon tesztelésekor. A hím egerek csírasejtvonalának problémái számos nemzedéken át öröklődtek a biszfenol-S-nek való kitettséget követően.  Hunt szerint egyéb széles körben használt vegyületek, köztük a parabének és ftalátok is hasonló negatív hatással lehetnek a reprodukciós képességekre.

 

forrás: index.hu