Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendelettervezet: koncesszori indokolt költségszabályok

  • 2022. december 01.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A portálunkon már említett számos új, a hulladékgazdálkodási koncesszióhoz kapcsolódó jogszabálymódosítás mellett még november 11-én a koncessziós díjmegállapítással megbízott Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is közzétett egy tervezetet november 14-i véleményezési határidővel.

A tervezet a  hulladékgazdálkodási koncessziót ellátó társaság és alvállalkozói

  • indokolt költségeinek meghatározására és szabályozására
  • az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáért szedhető – közszolgáltatási valamint hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő – díjakra vonatkozó, a MEKH által elkészítendő javaslat alapelveinek és keretszabályainak tervezete.

A hulladékról szóló törvény szerint a MEKH elnöke rendeletben állapítja meg a szabályokat melynek előkészítése során a MEKH kikéri az érintett „engedélyesek és a felhasználók reprezentatív érdekképviseleteinek” véleményét – erre szolgálhatott a rövid határidejű véleményezési lehetőség a [email protected] címre.

A hulladékról szóló törvény szerint a koncessziós társaság és alvállalkozói is költségadataikat megadják a MEKH-nek annak díjkalkulációs feladataihoz. Fenti díjak pedig a hulladék értékesítéséből származó bevétel mellett „a koncessziós társaságot megillető ellenszolgáltatás” részei.

„A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásáért szedhető közszolgáltatási díjat és a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjakat” a MEKH javaslatának figyelembevételével a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter rendeletben állapítja meg. Díjjavaslatát a MEKH első alkalommal 2023. február 28. napjáig küldi meg a miniszter részére, a díjakat a miniszter első alkalommal 2023. április 30-ig állapítja meg.

A MEKH honlapja szerint a tervezet közzétett szövege a „beérkezett vélemények és észrevételek alapján módosulhat”.

A tervezet a MEKH honlapján érhető el.

Forrás: dontwasteit.hu