Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rekordméretű szemétszedő akció a Csendes-óceánon

  • 2020. július 06.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A műanyag mára minden szempontból az életünk része lett: a belőle készült tárgyakat minden nap használjuk, miközben a "másik fronton" folyamatos harcot folytatunk azért, hogy az eldobott műanyagtárgyak ne szennyezzék el végletesen a bolygót. Egy Csendes-óceáni expedíció során legutóbb hatalmas mennyiségű úszó műanyagszemetet szedtek össze az aktivisták, másfél hónapig a tengeren dolgozva.

A napjainkra a tengerbe került plasztikhulladék már 100 milliókban mérhető számú tengeri élőlény pusztuláséért felelős, s a kutatók úgy számolnak, 2050-re ez a szám már meghaladja majd a tengerekben élő összes élőlény számát. Ha ez bekövetkezik, kétség sem fér hozzá, hogy elveszítjük ezeket a nagyon fontos élőhelyeket, amelyek pedig a bolygó oxigénkészletének felét is megtermelik.

 

103 tonna műanyagot szedtek ki a vízből egy 48 napos expedíció alatt

 Az Ocean Voyages Institut munkatársai 48 napos tengerjárás után visszatértek a hulladékmentesítő expedícióról, melynek eredménye: 103 tonna műanyagszemét. Ezzel lényegében a legnagyobb ilyen szemétszedő akció eddigi rekordját is beállították. A stáb az óceán Hawaii és Kalifornia közötti szakaszán dolgozott, ami ráadásul közismerten a leginkább szennyezett szakasz, az ide látogató rengeteg turista miatt.

 

Forrás: zipmagazin.hu

Képek forrása: zipmagazin.hu