Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rekordmennyiségű hulladékot szedtek ki az Ipolyból

  • 2019. július 05.
  • Enikő
A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 12. alkalommal tartottak Ipolytisztítási akciót az Ipoly folyón. Idén 145 zsák hulladékot gyűjtöttek a folyó Nógrádszakál és Ludányhalászi közötti szakaszán.

Június 28. és 30. között 8 kenuval 21 főből álló csapat haladtak végig az Ipoly 8 kilométeres szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, aludobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de horogra akadt hűtőszekrény, gépkocsi lökhárító, tűzoltókészülék, közúti jelzőkaró, vízisídeszka és több gumiabroncs is.

 

ipoly

 

A körülbelül 13 köbméter hulladékot lerakóba szállíttatták el. A kenus továbbhaladás érdekében az elzáródásokat számos helyen megbontották, ez az Ipoly tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez - közölték az akció szervezői.

 

A folyó említett szakaszán még nem volt nagyobb mértékű hulladékgyűjtési akció. Elsősorban ez, a hulladék felhalmozódása volt az oka annak, hogy az Ipolytisztítási akciók történetében eddig az önkéntesek nem szedtek össze ennyi hulladékot egy-egy akció során. Nagyon alapos munkát végeztek, ezt jól mutatja, hogy 3 nap alatt a kenuk csak 8 kilométert haladtak.

 

ipoly

 

Az Ipolytisztási akciónak kettős célja van:

 

  • a szervezők konkrét beavatkozással kívánják csökkenteni a folyóban található szilárd hulladék, elsősorban a műanyagok mennyiségét, meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek bele a folyón keresztül a táplálékláncba, valamint hogy a műanyagok kisebb darabokra essenek szét, és mikroműanyagként veszélyeztessék a folyó és környéke állatvilágát, az itt élők, illetve az ide látogatók egészségét.
  •  pozitív példát kívánnak adni a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.

 

ipoly

 

A Magosfa Alapítvány az idei akciót az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de az önkéntesek mellett hálával tartoznak a szlovákiai Bussa Önkormányzatának, a zebegényi Depo-Z Túraközpontnak és Ipolytölgyes Község Önkormányzatának is a különböző adományért, segítségnyújtásért.

 

forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/07/03/rekordmennyisegu_hulladeko...