Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rekordgyorsan melegedik az Északi-sarkvidék

  • 2022. december 28.
  • Jakab János

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) friss jelentése alapján nagyon aggasztó, ami a régióban zajlik. Az új jelentés szerint az elmúlt 5 évben melegebb volt az Arktisz, mint 1900, azaz az adatgyűjtés kezdete óta bármikor.

Az éghajlat átalakulása rengeteg súlyos következménnyel jár, segíti az ökoszisztémára veszélyes planktonok szaporodását, és extrém időjárási eseményeket idéz elő.– írta az Independent.

 

1900 óta 2018 volt az Északi-sarkvidék második legforróbb éve, ráadásul a tengeri jég kiterjedése is a második legalacsonyabb volt idén. A térségben a globális átlaghoz képest kétszer gyorsabb ütemben emelkedik az hőmérséklet. A kutatók úgy gondolják, hogy a régió átalakulása idézi elő a globális futóáramlatok változását. A légmozgások módosulása jóval délebbre is befolyásolja az időjárási mintákat.

 

Emily Osborne, a jelentés vezető szerzője szerint az emberi történelem során az Arktisz még sosem tapasztalt ilyen szintű átalakulást.

„Ezek a változások hatással vannak az északi-sarkvidéki lakosokra, és akár a régión kívül élőkre is”

– mondta a szakember.

 

Az Arktiszt a melegedés mellett az emberi terjeszkedés és az óceán műanyagszennyezése is fenyegeti. Ahogy zsugorodik a jégtakaró, egyre több terület válik alkalmassá a halászatra, ráadásul az Egyesült Államok és Oroszország is egyre érdekeltebbé válik a helyi olajfúrásokban, ahogy növekszik a fosszilis üzemanyagok iránti igény.

 

Cikk és kép forrása: greenfo.hu