Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Piknik a szabadban: lehet műanyag nélkül

  • 2020. november 17.
  • Enikő
A koronavírusjárvány miatt a szokásosnál is többen szerveznek szabadidős programokat a szabadban, mennek kirándulni a természetbe. Egyre többen arra is ügyelnek, hogy ilyenkor környezetbarát módon csomagolják be a magukkal vitt élelmiszert. Ehhez adunk tanácsokat is.

– A szendvicseket tépőzárral vagy cipzárral zárható kis textilzsákocskákba vagy újraszalvétába teszem, ezekben nem száradnak ki és ezek moshatóak. Műanyagok nélkül is megoldható a csomagolás. A méhviaszos textillapokat is sokan kedvelik, alkalmazzák erre a célra. Azok is többször használhatóak, nem kell kidobni őket a szemetesbe.

 

Ilyenkor nasikat is sokan szívesen visznek magukkal, azok otthon is elkészülhetnek, például a kis kekszek, a magos tallérok, nem muszáj műanyag-csomagolásban megvásárolni az ilyen finomságokat. Mi gyümölcsöket is vászonzsákokban tartunk magunknál a séták során a férjemmel. A meleg teát termoszba öntjük, vizet kulacsba teszünk, az sok helyen újra is tölthető, például egy forrásnál is – mondta el a veszprémi Laczkó Boglárka. Kis polifoam darabjaik vannak, amikre leülhetnek, amikor megpihennek és vannak bambuszból, fémből készült evőeszközeik, nem műanyagokat használnak a piknikek során sem.

 

Példájukat követve mások is tehetnek azért, hogy szépek, tiszták maradjanak a kirándulóhelyek. Boglárka és párja gumikesztyűt, szemeteszsákot is szokott magánál tartani, ha sétálnak, és összeszedik az eldobott hulladékot az erdőben. Szerintük ez nem nagy dolog és ha mások is szánnak ennyi energiát erre, akkor nem kell a fák közötti szemét látványa miatt bosszankodnia senkinek sem a természetben.

 

– Amit magunkkal vittünk, azt mind haza is visszük, a természetben nincs szükség szemetesekre. Az üres sörösdoboztól sem lesz nehéz a hátizsák és ha szelektív gyűjtőedénybe dobjuk később ki, újrahasznosítható az anyaga. Textilzsebkendőket használunk a kirándulásokkor is – hangsúlyozta a környezet védelmével, a zöodmegoldásokkal régóta több módon is foglalkozó Boglárka, akinek az a munkája, hogy Veszprémben csomagolásmentes üzletet működtet, ahol kimérve lehet megvásárolni élelmiszereket is.

 

forrás: https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/piknik-a-szabadban-lehet...