Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öko-Műhely a XXI. század gyermekeinek

  • 2010. március 17.
  • beus

A TeÉrted Akadémia program részeként a Budapesti Művelődési Központban „Öko-Műhely” címmel április közepén induló ingyenes, hétrészes környezetvédelmi foglalkozás-sorozat olyan témákat és praktikákat gyűjt össze, melyek segítenek megismerni, mivel ártunk, illetve mivel javíthatunk a környezetünk állapotán. A Hulladék Munkaszövetség közreműködésével folyó programból az is kiderül, hogy milyen lehetőségek rejlenek a zöld szervezeteknél vállalt önkéntes munkában.

 

A témakörök között szerepel a reklámok hatása, a túlzott fogyasztás, a hulladékok problémája, az élelmiszerbiztonság, a tudatos vásárlás, valamint az egyéni cselekvés fontossága és lehetőségeinek megismerése. A komoly témákat aktív műhely-jelleggel, izgalmas terepgyakorlattal dolgozzák fel a részvevők; a környezettudatos szeánszok megkoronázása kétségkívül a záró foglalkozáson megrendezett biopiknik lesz!

A foglalkozások április 13-tól keddenként kerülnek megrendezésre, 15.00 órai kezdettel.

A foglalkozások lebonyolítója: Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)

A foglalkozások helyszínei: BMK, 1119 Bp., Etele út 55. és HuMuSz Ház, 1111 Saru u. 11.

A programra olyan 12-16 éves diákok (és kísérő pedagógusaik) jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a téma iránt, s a kurzus egészén részt tudnak venni. A csoportlétszám korlátozott, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztráljuk!

További információ és jelentkezés: Fogarasi Orsolya, Budapesti Művelődési Központ, Tel: 371-2279

 

Témakörök

 

1) „A mi világunk” – Globális, lokális nézőpontok

Milyen is a világ a XXI. században? A globális problémák és összefüggések feltárása Hogyan érintenek mindezek bennünket? Miért kell velük foglalkoznunk? Van-e létjogosultsága az egyéni cselekvésnek? Alapvető környezetvédelmi problémák megismerése, rendszerszemlélet

2) „Minden eladó?!” – Fogyasztói kultúra: a reklám – fogyasztás - hulladék láncolata

Valóban mindenre szükségünk van, amit megveszünk? Hogyan „működnek” a reklámok és miért hatásosak? Fogyasztói magatartásmódok, „túlfogyasztás”. A fogyasztás színterei: kisboltok, plázák, szupermarketek, piacok

3) Hova kerül a kukába dobott szemét?

Terepmunka: egy hulladékhasznosító  műhely meglátogatása. „Mindaz, amit nem söpörhetünk a szőnyeg alá!” A hulladékkezelés bemutatása a gyakorlatban, ipari és civil szemlélet, rövid és hosszú távú gondolkodás

4) Megelőzés 1. –  Tudatos vásárlás és élelmiszerbiztonság

Mi kerül az asztalunkra? Mit takar a tudatos vásárlás fogalma? A csomagolás, a szállítás kérdései.  Hogyan étkezhetünk egészségesebben? Élelmiszerbiztonság, adalékanyagok az élelmiszerekben. Fair trade: mi teszi a kereskedelmet méltányossá?  

5) Megelőzés 2. – „Házi praktikák” – Életmód-tanácsok kezdőknek és haladóknak

Háztartás, életvezetés, termékválasztás. Vigyázat, készleteink végesek! Az energia-, víz- és anyagtakarékosság lehetőségei. Óvatosan adagold! – Vegyszerek a mindennapokban. Veszélyes hulladékok, környezetkímélő takarítás.  

6) Van közöd hozzá!”Amit Te megtehetsz a környezetedben – a környezetért

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Derítsd fel, figyelj fel a környezetedben lévő problémákra! Tudd meg, kitől kérhetsz segítséget, mit kérhetsz számon és ki tud információt adni! Civil szervezetek, tájékozódás közérdekű honlapokon, önkéntesség. 

7) „Öko-kóstoló” –  „Az vagy, amit megeszel”