Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műhelymunkák a DINPI Királyréti Erdei Iskolájában

  • 2010. április 15.
  • beus

A KMOP Erdei iskola infrastrukturális fejlesztési pályázat keretében a Magosfa Alapítvány a DINPI (Duna –Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) Királyréti Erdei Iskolájában műhelymunkákat szervez pedagógusoknak, környezeti nevelőknek és minden érdeklődőnek a következő témakörökben: Erdő – botanika – gyógy- és festőnövények; Állatok: ízeltlábúak, hüllők, kétéltűek, emlősök; Tájékozódás.

 

Az alkalmak általános programja: Pénteken este ismerkedés, módszertani alapozás: kiemelten a modulokról. A hétvége teendői. Mindhárom nap: elméleti alapozás után terepi program, melyben sok-sok terepi módszertan. Egyszerűen elkészíthető, a terepi munkát segítő eszközök elkészítése. Az elhangzottakból, kipróbáltakból környezeti nevelési modul összeállítása. Ez felkerül a DINPI honlapjára, s bárki által letölthető.

Szállás 3-6-8 ágyas szobákban. Felnőtteknek hálózsákkal 2400Ft/fő/éjszaka, ágyneművel 2700Ft/fő/éjszaka, diákoknak hálózsákkal 1500Ft/fő/éjszaka, ágyneművel 1800Ft/fő/éjszaka.
Étkezés: A KMOP pályázatnak köszönhetően a résztvevők részére szombaton ebédet és vacsorát, valamint vasárnap ebédet térítésmentesen biztosítunk.

Bővebben a három alkalomról:

Május 14-16. Erdő – botanika – gyógy- és festőnövények
Terepi növényismeret. Terepi módszertan. Az elhangzottakból, kipróbáltakból modul összeállítása. Gyógyászati, étkezési és egyéb felhasználás. Kultúr- és botanikatörténeti adalékok, védettség…. Festőnövények – gyapjúfonal festés, textilfestés (batikolás), színes „újrapapír” készítése.

Június 4-6. Állatok: Ízeltlábúak, hüllők, kétéltűek, emlősök
Elméleti alapozás: emlősök, ízeltlábúak, hüllők, kétéltűek. Terepi ismerkedés lehetőségei az egyes állatcsoportokkal. Terepi módszertan. Egyszerű terepi vizsgálati lehetőségek. Esti fénycsapdázás. Az állatok és az ember. Védettség. Etikus magatartás terepen. A modul vázlatának elkészítése.

Július 2-4. Tájékozódás
Tájékozódás: elméleti és gyakorlati alapozás. Haladás ismert és ismeretlen terepen. Térképek és használatuk: a jelkulcs felépítése, értelmezése, eligazodás a térképi ábrázolásokban. Tájoló használata. Eljárás eltévedés esetén. Terepi módszertan. Tájékozódási gyakorlatok lehetőségei gyerekekkel. A modul vázlatának elkészítése.

A jelentkezést mind a három alkalomra, de akár egyre is várjuk a jelentkezési lap kitöltésével, melyet az alábbi címek egyikére kérünk visszaküldeni 2010. április 30-ig. A júniusi és júliusi műhelymunkára is addig kérjük a jelentkezést. Aki később dönt, érdeklődjön a lehetőségekről.
A jelentkezési lap letölthető a csatolmányból.

DINPI Királyréti Erdei Iskola
2624 Szokolya Királyrét
e-mail: [email protected]

Magosfa Alapítvány
2600 Vác, Lemez u. 3/A
e-mail: [email protected]