Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papír újrahasznosítás: hulladék vagy termék?

  • 2022. február 08.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az a kérdés, hogy a papírhulladékot hulladékként vagy termékként értékesítik, gyakran és régóta vita tárgyát képezi Európában. Néhány évvel ezelőtt uniós szinten megbukott az a javaslat, hogy bizonyos feltételek mellett termékké nyilvánítsák a hulladékpapírt.

 

Franciaország is önállóan tette meg ezt a lépést. Az újrahasznosításra szánt papírhulladék a jövőben terméknek, nem hulladéknak minősül már, amennyiben megfelel bizonyos kritériumoknak. Az állam tavaly év végén tette közzé a hulladék státusz megszünésére vonatkozó rendeletét.

Ahhoz azonban, hogy a papírhulladék elveszítse hulladékstátuszát és termékstátuszt kapjon, bizonyos követelményeknek meg kell felelni. Például a válogatóközpontból kikerülő papírhulladékot igazolhatóan papír-, karton- vagy újrahasznosító üzembe kell továbbítani további feldolgozásra. A kihirdetett rendelet azt is előírja, hogy a nyomon követhetőség érdekében minden papírhulladék-rakomány egyediazonosító számot kap. Végül, de nem utolsósorban az egyik cél a papírhulladék megfelelő minőségének biztosítása, így bizonyos minőségi követelményeknek eleget kell tenni.

A papírhulladéknak az EN 643 európai szabványlista szerint besorolhatónak kell lennie, amely már előír bizonyos minőségi jellemzőket, mint pédául a legfeljebb 1,5 százaléknyi idegenanyag komponens tartalom, melyhez a válogatóközpontoknak ellenőrző rendszerrel kell rendelkezniük.

Az EU Bizottsága már 2013-ban kísérletet tett a hulladékpapírra vonatkozó európai szintű hulladék vége státusz szabályozás bevezetésére, az Európai Parlament azonban elvetette a javasolt rendeletet. Ennek fő oka az volt, hogy az EU Bizottság az italos kartondobozokat is felvette azon papírhulladék-típusok körébe, amelyeknél megszünhetett volna a hulladékstátusz.

Azóta Olaszország és Spanyolország nemzeti szinten már bevezette a papírhulladék termékstátuszát, Franciaország pedig most követi a példát.

Forrás: dontwasteit.hu