Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt hatalmas szemétsziget úszik a föld óceánjaiban

  • 2022. július 15.
  • Jakab János

Öt elképesztő méretű szemétszigetet tereltek össze a tengeráramlási rendszerek a Föld óceánjaiban, az Atlanti-óceán északi és déli részén, az Indiai-óceánon, illetve a Csendes-óceán Észak-Amerikához és Dél-Amerikához közeli régiójában. A folyókból és tengerpartokról az óceánokba kerülő, nagyrészt műanyaghulladékból álló kupacok elhelyezkedése egybevág a nagy óceáni forgásrendszerek középpontjával, ahol az áramlás erőssége a leggyengébb.

1

Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

Az ismert szemétszigetek közül a nagy csendes-óceáni szemétsziget a legnagyobb, ami Hawaii és Kalifornia között, kisebb részben pedig Hawaii és Japán között helyezkedik el. Egy 2018-ban a Scientific Reports folyóiratban közölt kutatás szerint a 1,6 millió négyzetkilométer területen lebegő, legalább 79 ezer tonnás szemétkupac akkora, mint a Föld 18. legnagyobb országa, Mongólia, vagy éppen Magyarország területének tizenhétszerese. Nagy területéből és a szemét többségének parányi méretéből adódóan azonban műholdas mérésekkel nem megfigyelhető.

2

Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

A tanulmány szerint a nagy csendes-óceáni szemétfoltban lebegő 1,8 billió hulladékdarabka 94 százaléka mikroműanyag, melyek a szemétfolt tömegének csupán 8 százalékát teszik ki. A hulladék összességében főleg szintetikus textilekből, autógumi darabkákból, és közösségi hulladékból tevődik össze, de óceánba sodort közúti jelzések és hajóbevonat-darabkák is fellelhetők benne.

A teljes cikk folytatását ide kattintva elolvashatod.

Cikk és képek forrása: qubit.hu