Országos Zöld Civil Találkozó 2019

  • 2019. június 12.
  • PKata

Szabó Noémi, az Abitbetter.eu honlap szerkesztője részt vett a 2019-es Országos Zöld Civil Találkozó-n, amiről részletes beszámolót írt.

A ZöldCivil.hu az egymással együttműködő környezet- és természetvédő civil szervezetek közös honlapja. Ez az együttműködés több száz szervezetet és magánszemélyt fog össze. Bárki csatlakozhat a honlaphoz és a facebook oldalukhoz is, regisztráció után szervezetként híreket lehet megjelentetni, szervezeti ismertetőt és eseményeket lehet feltölteni, illetve magánszemélyként lehet blogot írni és hozzászólni mások bejegyzéseihez.

A Zöld Civil Szervezetek minden évben Országos Találkozót szerveznek, mellyel céljuk, hogy a hasonló érdeklődési körű emberek, szervezetek összegyűlhessenek és tanulhassanak, illetve megismerkedjenek egymással. Eddig minden évben volt egy főszervező, aki összefogta az eseményeket, helyszínt és szállást biztosított, továbbá megszervezte a szekció- és plenáris üléseket, a közösségi programokat és a kirándulásokat. Már 28 alkalommal megrendezésre került az ország különböző pontjain az Országos Találkozó (OT), mindig több napos és változatos (mind a szakmában dolgozók, mind a laikusok megtalálják a számukra releváns programokat).

 

Zöld OT 2019-ben

2019-ben Budapesten került megrendezésre május 31. és június 2. között. Idén közösségi szervezésű volt a rendezvény, így a szállást, étkezést és utazást mindenki magának intézte (bár szombaton kaptunk ebédet), cserébe a rendezvény ingyenes volt. Rengeteg szervező jelentkezett és akarta kivenni a részét ebből a szuper találkozóból: Greenpeace Magyarország Egyesület, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, MKNE, Tudatos Vásárlók Egyesülete, HUMUSZ, BOCS Alapítvány, Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet Ökogyülekezeti Műhelye, MTVSZ, MME, Fenntarthatóság Felé Egyesület, Védegylet, Ökotárs, Energiaklub, HAND és a WWF.

Pénteken a város nyolc különböző helyszínén kerültek megrendezésre a szekcióülések: a Greenpeace-nél, a HUMUSZ-nál, a Károlin, az MTVSZ-nél, az Ökotársnál, a Védegylet és az Urban Food helyszínein, illetve a WWF-nél. A nap háromfelé lett osztva és egy délelőtti, illetve két délutáni ülésből lehetett választani. A részletes program a szövegbuborékokban olvasható.

 

Meglátogatott előadások

Bármennyire is szerettünk volna, sajnos nem tudtunk szétszakadni, így választanunk kellett a jobbnál jobb előadások közül, ráadásul vasárnap futóversenyre mentünk, így a szabadtéri programokon egyáltalán nem tudtunk részt venni. Viszont elmesélem, milyenek voltak azok, amiket végighallgattunk. 

A szabadkereskedelmi egyezményektől a szolidáris gazdaságig

A Védegylet irodájában egy nagy asztal körül ültünk kb. tizenöten, köztünk a szervezők: a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) képviselői. Miután mindenki – a vendégek is – bemutatkozott, barátságos légkörben elkezdődött az előadás, ami az EU és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi tárgyalásokról és egyezményekről, a Stop ISDS aláírásgyűjtési kampányról, a fejlődő országok Magyarország általi segélyezéséről és az alternatívaként megjelenő Szolidáris Gazdasági Mozgalomról (ami egy helyi gazdasági hálózat) szólt. A végén pedig feltehettük a kérdéseinket.

Mennyire tekinthetők környezetbarát alternatívának a biológiailag lebomló műanyagok?

Amíg egyik helyszínről a másikra utaztunk, gyorsan ettünk is, aztán megérkeztünk a HUMUSZ Szövetség irodájába, ami egy szépséges kert közepén áll. Itt tevékenykednek ők, komposztálnak és különböző ismeretterjesztő programokat bonyolítanak a hétköznapokon. Itt is nagyjából körben ültünk és egy közös előadást hallhattunk: megszólalt a Felelős Gasztrohős, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége és a Zöldövezet munkatársa is.

Egy nagyon érdekes és fontos témáról volt szó: míg a neve, biológiai úton lebomló műanyag, jól hangzik, addig a valóság azt mutatja, hogy teljes lebomlás helyett inkább csak aprózódik a termék és házi komposztálás során nem bomlik le, viszont szelektíven sem gyűjthető, nem újrahasznosítható. Tehát az egyre nagyobb népszerűsége csak akkor hoz előrelépést, ha a körforgásos gazdaság rendszerében a megfelelő helyen tudjuk kezelni. Összességében a beszélgetés odajutott, hogy a műanyaghulladék keletkezésének megelőzésével érünk el a legtöbbet (sok-sok beszélgetés konklúziója lett már ez), tehát ne egyszer használatosként gondoljunk a műanyag termékekre, hanem újrahasználattal, pl. betétdíjas rendszerek bevezetésével érjük el a hosszabb élettartamot. Erről egy teljes cikket olvashattok itt.

Élünk vagy túlélünk – A fenntartható fejlődési célok sikere és kudarca

Időutazásra invitáltak minket az előadók, ugyanis az ENSZ fenntartható fejlődési célok elérését 2030-ból, visszatekintve szerették volna megvizsgálni. Az előadók a célok sikeréről és kudarcáról úgy beszéltek, mintha összegeznék a kitűzött határidőig történt változásokat. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, a Szent István Egyetem tanára, a Hungarian Business Leaders Forum igazgatósági tagja, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért főtitkára és az MTVSZ társelnöke egymás után adták elő a víziójukat, a végén pedig egy kerekasztal beszélgetés során összegezték azokat.

Formabontó természetvédelem – Új megközelítésű projektek a természeti értékekért (is)

Hat résztvevő beszélgetett és mutatta be egy-egy saját projektjét. A téma: a természetvédelem jövőbeli fejlődési ágai és a fenntarthatósági célok elérése érdekében hatékonyabb részvétel elérése volt. A természetvédelem az elmúlt 40 évben sok mindent elért, viszont két probléma még mindig erősen fennáll: más ágazatok csekély elkötelezettsége és az alacsony döntéshozói érdeklődés. Olyan példákat hallhattunk a formabontó együttműködésre, mint a WWF és vadászok összefogása a nagyvadak védelme érdekében, az MME és a Nemzeti Nyomozó Iroda fellépése a parlagi sasok mérgezése ellen, továbbá az Erasmus+ oktatási intézmények, ifjúsági szervezetek, vállalkozások, helyi és regionális közintézmények közti együttműködések és partnerségek, illetve a Profilantrop Egyesület kooperációja a vidéki közösségfejlesztés érdekében.

 

Személyes tapasztalat

abitbetter

Az abitbetter.eu képviseletében ketten vettünk részt a rendezvényen, így mindketten összefoglaltuk a tapasztalatainkat:

Noémi: A 2019-es Zöld OT amellett, hogy szakmailag sokat adó, jól szervezett és hasznos volt, aktuális problémákra hívta fel a figyelmet, illetve emelte ki a már elért sikereket és mutatott rá a kihasználható lehetőségekre, mindezt tette érdekes és figyelemfelkeltő módon. A rendezvény alkalmas továbbá kapcsolatépítésre és kikapcsolódásra is. Remélem, hogy a 2020-as OT-n is részt tudok venni!

Ádám: A célom az OT-val az volt, hogy egy kis rálátást nyerjek a hazai környezet- és természetvédelem helyzetére, a szervezetekre és azok együttműködésére, ami tulajdonképpen sikerült, de még igen messze vagyok attól, hogy azt állíthassam: átlátom a dolgokat. Mindenesetre nagyon izgalmas volt megismerkedni kicsit a szereplőkkel, és kifejezetten tetszett, hogy különböző szektorok képviselőinek olykor ütköző álláspontjait hallhattuk. Várom a következőt!

 

Forrás: https://www.abitbetter.eu