Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Önkormányzatok az újrahasználatért

  • 2021. június 10.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Olyan önkormányzatot képvisel, amely támogatja az újrahasználatot és törekszik a hulladékmentességre? Csatlakozzon más önkormányzatokhoz, és követeljék együtt az uniós szinten dolgozó döntéshozók és a vállalatok támogatását.

 

Nyílt levél, amely támogató önkormányzatok aláírására vár.

 

Tisztelt illetékes döntéshozók!

 

Mi, önkormányzati hivatalok és tisztviselők, akik aláírtuk ezt a levelet, egy olyan sokszínű európai csoportot képviselünk, amely további fellépést és segítséget vár Önöktől, illetékesektől, hogy megvalósulhasson a fenntartható jövőről alkotott elképzelése. 

 

Azok közé az önkormányzati hivatalok közé tartozunk, akik eldöntötték: nem ülnek ölbe tett kézzel, és nem hagyják másra a munkát. Inkább vezető szerepet vállalunk, hogy segítsük a jövőbeli közösségek kialakulását és a körforgásos gazdaság megvalósulását.

 

Ezért csatlakozunk a #WeChooseReuse kampányhoz, és ígérjük, hogy az egyszer használatos termékek helyett az újrahasználható termékeket választjuk és részesítjük előnyben.

 

Az eldobott, szél által elsodort egyszer használatos műanyag termékek elárasztják utcáinkat, parkjainkat, elégetve szennyezik a levegőt, és ha újrafeldolgozásuk nem megoldott, problémát okoznak a gyűjtési rendszereinkben is. És ez nem csak a környezetünknek rossz, városaink lakóit is megterheli, hogy folyamatosan a csomagolási hulladékok végtelen áradatával kell küzdeniük.

 

Természetesen – a hulladékkezelési közszolgáltatási feladatokat ellátó vállalatokkal együtt – mi is kivesszük a részünket azoknak a helyi rendszereknek a tervezéséből és megvalósításából, amelyek a közösségünkben keletkező hulladék mennyiségének csökkentését célozzák. Ide tartozik az újrafeldolgozható anyagok elkülönített gyűjtése, azoknak a helyi vállalkozásoknak a támogatása, amelyek biztosítják az újrahasználat lehetőségét, valamint az újratölthető és újrahasználható alternatívák terjedésének elősegítése, például az integrált betétdíjas rendszereken keresztül. Mindezek segítenek, hogy létrejöjjön egy támogató helyi keretet, amely ösztönzi és előremozdítja a hasonló üzleti modellek létrehozását. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a lakosságot megszólító figyelemfelhívó kampányokra is, hogy közösségeinkben gyökeret verhessen az újrahasználat kultúrája.

 

Azonban hiába törekszünk irányelveink lehető leghatékonyabb és ambiciózus megvalósítására, mindig lesz egy pont, ahol irányelveink hatékonyságának korlátaiba ütközünk, ha az egyszer használatos és újrafeldolgozásra javarészt alkalmatlan anyagok továbbra is elárasztják a piacot. Éppen ezért – méretétől függetlenül – arra kérjük az összes vállalatot, hogy vegye fel (ismét) az újrahasználható csomagolásokat az eszköztárába. A vállalatok képesek véghezvinni azt az átalakulást, amely az egyszer használatos termékektől az újrahasználható termékekig és rendszerekig vezet, és csak az ő segítségükkel valósíthatjuk meg a nulla hulladékról alkotott elképzelésünket.

 

Ezenkívül sürgősen szükség van egy olyan szabályozási keret létrehozására, amely ösztönzi az újrahasználatot, és felelősségre vonja azokat, akik továbbra is szennyezik a környezetet. Utóbbi fontos szerepet játszik az átalakulásban. Éppen ezért arra kérjük a döntéshozóinkat nemzeti és európai szinten egyaránt, hogy mindannyiunk érdekében alkossák meg az újrahasználatot támogató jogi keretet, amelynek elemei a következők:

 

  • Újrahasználati célok meghatározása minden szektorban (pl. italcsomagolások, élelmiszercsomagolások, e-kereskedelemben használt csomagolóanyagok).
  • Speciális követelmények a HORECA- és a kiskereskedelmi ágazatban (pl. újrahasználható tányérok és evőeszközök, ömlesztett áruk értékesítése).
  • Egységes formátumú tárolók használata Európa-szerte (pl. ételekhez és italokhoz), hogy létrejöjjön az újrahasználható termékeknek egy olyan kínálata, amely segíti az újrahasználati rendszerek nagyléptékű elterjedését.
  • A betétdíjas és hasonló rendszerek, valamint a csomagolásmentes boltok elterjedésének támogatása, és más olyan gazdasági ösztönzők bevezetése, amelyek elősegítik az újrahasználatot.
  • Az újrahasználható csomagolások felvétele a – felülvizsgálat előtt álló – csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv alapvető követelményei közé.
  • Újrahasználatot előnyben részesítő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek (EPR) tervezése és megvalósítása olyan járulékrendszer megvalósításával, amely nagyobb felelősséget és költségeket ró azokra a gyártókra, amelyek továbbra is újrafeldolgozásra alkalmatlan, egyszer használatos termékeket értékesítenek.

 

Európa-szerte egyre több önkormányzat tesz lépéseket és fogad el olyan stratégiákat és irányelveket, amelyekkel csökkenthető a hulladék, és költség takarítható meg. De korlátozott jogkörünknél fogva ennél többet nem tehetünk. Most a vállalatokon a sor, hogy megtegyék ugyanezt. A megfelelő jogszabályok segítségével, amelyet európai és nemzeti döntéshozóink alkotnak. Együtt képesek vagyunk visszahelyezni az újrahasználható csomagolásokat a köztudatba és Európa hulladékmentes átalakulásának szívébe.

 

A nyílt levél aláírása ITT lehetséges a "Sign the open letter as a municipality" felirat alatt, az "Add your signature" gombra kattintva

 

Forrás: wechoosereuse.org