Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyugalmazott kompból úszó zero waste kiállítás született

  • 2022. november 09.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az idén 10 éves Tiszai PET Kupa a környezetvédelem, a víziturizmus, a zero waste és a kulturális élmények ötvözésével létrehozta a FLEX-Sárazsadány nevű folyami lebegő kiállítást. 2022. november 3-án Sárazsadány lakói búcsút intettek a település régi kompjának. A forgalomból kivont hajótest az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Interreg Tid(y)Up projekt keretében újjászületik: kiállítás és szemléletformáló központ létesül rajta.

 

A Lebegő Kiállítás (angolul: Floating Exhibition – FLEX) célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az élővizek, különösen a Duna és a Tisza szennyezésére, és tudományosan megalapozott eredményeket és módszereket kínáljon a probléma kezelésére. A kiállítás közelebb hozza az emberekhez a folyót, és arra tesz kísérletet, hogy megváltoztassa a látogatók kapcsolatát az egyszer használatos műanyagokkal. A zero waste jegyében teljes egészében újrafelhasznált és újrahasznosítható anyagokból készült Lebegő Kiállítás színes kínálata kicsik és nagyok számára egyaránt tartogat izgalmakat. A látogatók megismerhetik a Tid(y)Up projekt eredményeit, a Tiszai és Bodrogi PET Kupa történetét, valamint lehetőségük nyílik interaktív, játékos szemléletformálás és oktatás keretében megismerni a folyókat érő kihívásokat és az ezekre adható lokális válaszokat. Nem utolsósorban pedig mindennek a világ legnagyobb  petkalóz hajója ad otthont.

A komp újjászületése

A FLEX-Sárazsadány nevét a nyugalmazott sárazsadányi kompról kapta, amely egykor embereket, jószágot, mezőgazdasági gépeket szállított. Évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a karbantartás leállt és a korrózió elkezdett dolgozni a hajótesten. Már közel állt ahhoz, hogy fémhulladékként végezze, amikor a BAMLI MŰVEK – egy fémmunkálatokkal, többek között kompok építésével, karbantartásával foglalkozó családi vállalkozás – úgy döntött, ad egy második esélyt a hajónak. Kicserélték a korrodált lemezeket és helyrehozták a hajótestet. A helybéliek megörültek, hogy szeretett kompjuk visszatér a munkába. Sárazsadány azonban nem állította üzembe a kompot, mert az üzemeltetés költségei meghaladták volna annak hasznait. Ekkor lépett színre a PET Kupa és a Tid(y)Up projekt. A petkalózok megvásárolták a rekonstruált hajót, hogy aztán innen indulva vigye el a folyó üzenetét 6 másik országba. A helyiek áldásukat adták a tervre, a hajó pedig – tisztelegve a település előtt – felvette a FLEX-Sárazsadány nevet.

A kiállítás a felújított komp fedélzetén, használt tengeri szállító konténerekben kerül bemutatásra. A FLEX konténerei közúton eljutottak már Szlovákiába, Romániába és Bulgáriába. Sok újrahasznosított anyag mellett a nemzetközi körutazások minden tapasztalata beépült a kiállításba.

 

Egy körforgásos kiállítás

A FLEX-Sárazsadány szinte minden eleme az újrahasználat és az újrahasznosítás jegyében jött létre, hogy ne csak zero waste-re buzdítson, hanem példát is mutasson! A kiállítás alapját adó használt komp és a tengeri konténerek alkotta térben több tonna folyami és szelektív hulladékból készült el a kiállítás. Az orr és tat burkolatának nyersanyaga folyami műanyag, az asztal és regisztrációs pult uszadékfából készült, a felső fedélzet burkolata lakossági szelektív gyűjtésből származik. Az ablakok, ajtók, szigetelőelemek kivétel nélkül egyedi felajánlásokból, lakásfelújításokból, építkezésekből származnak. A sokféle nyersanyagot a lelkes petkalózok – szakértő partnereik és támogatóik segítségével – építették be a kiállításba.

 

Így készült a FLEX: https://fb.watch/gKaYwQ2LMl/

 

A FLEX-Sárazsadányon a kiállítás mellett egy Műanyag Műhely (Mümü) és egy vetítőterem is helyet kap: ezeken az elgondolkodtató és a gyakorlatban is kipróbálható elemeken keresztül a gyerekek, tanárok és szülők interaktív módon ismerkedhetnek meg a PET Kupa történetével, a folyótisztítások eredményeivel, a folyók ökológiai szerepével, a folyami műanyag szennyezéssel és a megoldási lehetőségekkel. Mindezt olyan kiállítási tárgyak segítségével, amelyek önmagukban is folyóbarát üzenetet hordoznak. A már ismert folyami műanyagból készülteken (deszkák, vonalzók, tollak, ékszerek, használati tárgyak) túl uszadékfából (étkészlet), tiszai agyagból (tea és kávé készlet), valamint újrahasznosított üvegből létrehozott tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás ezzel a helyi értékeket, a víziturizmust, a helyi kézműves termékeket és a tartós használatra tervezett műanyag használati tárgyakban rejlő lehetőségeket fogja népszerűsíteni. A Lebegő Kiállítás első útja a Bodrogról a Közép-Tiszára, Kiskörére vezet.

 

Miért jelent mérföldkövet a Lebegő Kiállítás?

A fejlett hulladékgazdálkodási technológiák és a tagországok elkötelezettsége ellenére az Európai Unió területén egyre komolyabb problémát jelent a környezetbe kerülő műanyag. Ebből a szempontból kiemelt figyelmet érdemel a természetes vizek állapota, az élővizeket fenyegető műanyag szennyezés. Kutatások igazolják, hogy az óceáni műanyag nagy része a folyókon keresztül éri el az óceánokat. Habár a probléma világméreteket öltött, mégsem létezik általánosan elfogadott, egységes módszer a folyók műanyag-szennyezettségének felmérésére. Különösen nagy probléma ez a Duna vízgyűjtő területén, ahol összehangolt beavatkozásokra, szemléletformálásra és megelőzésre van szükség.

Az Interreg Duna Transznacionális Tid(y)Up Program keretében az elmúlt két évben a Tiszai PET Kupa a Tisza és a Duna mentén, 6 ország bevonásával, 10 partnerrel és további 11 társult partnerrel valósított meg határon átnyúló együttműködést a folyóvizek állapotának javítása érdekében. A projekt tudományos szakértők segítségével olyan egységes monitorozási protokoll kidolgozását valósította meg, amellyel hatékonyan és pontosan lehet felmérni a folyóvizek makro- és mikroplasztik szennyezettségét. Az eddigi kutatási módszerek és jó gyakorlatok felhasználásával a program ezen kívül konkrét folyótisztító beavatkozásokat is megvalósított a Duna vízgyűjtő területén, kiemelt hangsúlyt fektetve a szemléletformálásra és  ismeretterjesztésre, amelynek részeként a FLEX-Sárazsadány Lebegő Kiállítás is debütált.

A FLEX-Sárazsadány az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Interreg Tid(y)Up projekt keretében épült. A megvalósításban főszerepet játszott a BAMLI MŰVEK és a STORQUE. A kiállítást a Tiszai PET Kupát működtető  Természetfilm.hu Egyesület, valaint a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége fejlesztette ki. A zero waste kialakításhoz több tucat magánszemély járult hozzá építési-bontási maradékok felajánlásával. Ezekből készültek a burkolati elemek, ablakok, a kiállítás bútorzata. Hálásak a szervezők a sárazsadányiak önzetlen segítségéért, valamint Sárospatak és Olaszliszka települések támogatásáért. Köszönet a Henkel Magyarország anyagi támogatásáért.

 

Forrás: dontwasteit.hu