Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nyár a "dobozolás" ideje

  • 2006. július 20.
  • humusz
alu_120Tavaly mintegy 600 tonna szelektíven gyûjtött alumínium italdobozt hasznosítottak újra a magyarországi kohókban: ez a szám idén bizonyára nõni fog, mert 2005-ben több mint 200 országos rendezvényen, fesztiválon népszerûsítették az üres dobozok összeszedését és hasznosítását. [Greenfo]

Az Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására (ÉAI) Magyarország Kht. is jelentősen közreműködött abban, hogy a tavalyi Sziget Fesztiválon műár több mint 100 ezer dobozt gyűjtöttek össze. Sokan már rá is taposnak, ami 80 százalékkal csökkenti a térfogatát és így többet lehet egy-egy zsákban összegyűjteni és aztán praktikusabban szállítható is a korántsem haszontalan hulladék.
Az idén különös figyelmet fordít a Kht. a Balatonra, hiszen itt mindig sok alumínium dobozos ital fogy. Ezért 35 hajó- és vitorlás kikötőben valamint a menetrend szerinti hajójáratokon italdoboz gyűjtő és információs pontok létesültek. Magyarországon tavaly 480 millió alumínium dobozos ital került forgalomba. Az országban négy alumínium kohó foglalkozik az újrahasznosítással.