Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A növényekben is felgyűlhet a műanyag

  • 2020. július 01.
  • Enikő
Az egy mikrométernél kisebb átmérőjű nanoműanyagok a szárazföldi növényekben is fel tudnak gyűlni szöveti szinten.

Ezt állítja friss tanulmányában a Massachusettsi Egyetem agrártudományi tanszékének talajkémiával foglalkozó professzora. Baoshan Xing a csinani Shandong Egyetemen dolgozó kollégáival a káposztafélék családjába tartozó, kis termetű virágos növényt, a lúdfüvet tanulmányozva arra jutott, hogy a szárazföldi növények fejlődésére – talajtípustól függően – hatással vannak a felhalmozódó nanoműanyagok.

 

A vizsgált mintákon 7 hét elteltével azt látták, hogy a nanoműanyagokat felszívó növények alacsonyabbak, gyökereik jóval rövidebbek, mint az azokkal nem érintkező társaiké. A biomasszájuk tömege, így a termés is csökken, a folyamat pedig a növények tápértékét is veszélyeztetheti – állítják a kutatók. „Megállapítottuk, hogy a pozitív töltésű részecskék nem kerültek be annyira, de ártalmasabbak a növényre. Pontosan nem tudjuk, miért, de valószínű, hogy a pozitív töltésű nanoműanyok inkább a vízzel, a tápanyagokkal és a gyökerekkel lépnek kölcsönhatásba, és különféle génmódosulásokat válthatnak ki” – írja a tanulmány.

 

A szakemberek szerint további vizsgálatokra lenne szükség a témában. Mint mondják, a vizsgálatuk bizonyította, hogy a 200 nanométernél kisebb, fehérje és vírus méretű műanyag részecskék képesek a növényekben vándorolni, és felhalmozódásuk közvetlen ökológiai hatással és következményekkel lehet a mezőgazdasági fenntarthatóságra és az élelmiszer-biztonságra.

 

forrás: https://magyarhang.org/tudomany/2020/06/28/a-novenyekben-is-felgyulhet-a...