A nigériai gazdák és a Föld Barátai történelmi győzelme a Shell-lel szemben

  • 2021. február 08.
  • Enikő
A hágai fellebbviteli bíróság több pontjában helyt adott a Milieudefensie / Föld Barátai Hollandia és négy nigériai magánszemély keresetének, amit 2008-ban indítottak a Shell olajvállalattal szemben. Igazságszolgáltatás a Shell által okozott szennyezés áldozatainak.

A bíróság megállapította, hogy a Shell Nigéria felelős a Niger folyó deltájában három helyen történt olajszennyezésért, azonban az anyavállalat, a Royal Dutch Shell is megsértette a gondos eljárásra vonatkozó kötelezettségét. Kártérítést ítéltek a négy nigériai felperes közül három személynek és a falujuk lakóinak, továbbá a Shellnek biztosítania kell, hogy legyen szivárgásérzékelő rendszer a nigériai olajvezetékeiben. Ez az első eset, hogy egy bíróság felelősségre vont egy holland multit a gondossági kötelezettség megsértésére hivatkozva egy külföldi ország területén.

 

A Niger deltájának területén élő több millió ember évtizedeken keresztül szenvedett a nagymértékű olajszennyezés következményeitől. Évente 16 ezer csecsemő hal meg a szennyezés következtében, és a várható élettartam az itt élők körében tíz évvel alacsonyabb, mint Nigéria többi részén. A Föld Barátai Hollandia által indított per arra a szennyezésre összpontosított, amit a Shell okozott három falu területén, és amely tönkretette a helyiek termőföldjeit és halastavait. A kifolyt olajat sosem távolították el megfelelően, és rendszeresen történnek újabb szivárgások is.

 

Végre némi igazságot szolgáltattak a nigériai embereknek, akik az elszenvedői a Shell olaja által okozott szennyezésnek. A győzelem keserédes, mert a felperesek közül ketten – köztük az édesapám – nem érték meg a tárgyalás végét. Ez az ítélet viszont reményt ad a jövőt tekintve a Niger-delta lakói számára. –  mondta Eric Dooh, az egyik – Goi faluból származó – felperes.

 

Évekig tartó pereskedés után végre igazságot szolgáltattak több ügyfelemnek, már csak az Ikot Ada Udo falut érintő ügy van folyamatban. Azon túl, hogy a Shellt felelősnek találták az olajszivárgással kapcsolatban, és az ügyfeleim végre megkapják, ami jár nekik, ez az ügy megmutatja az európai vállalatoknak, hogy külföldön is felelősen kell eljárniuk. – tette hozzá Channa Samkalden, a nigériai földművesek és a Milieudefensie ügyvédje.

 

Ez  fantasztikus hír az érintett földművesek számára. Hatalmas előrelépés, hogy a Shellnek meg kell térítenie az okozott károkat. Egyben figyelmeztetés is minden olyan holland multinak, amely törvénytelenül jár el a világ bármely részén. A környezetszennyezés, földkisajátítás vagy kizsákmányolás áldozatainak most már több esélye van jogi csatát nyerni az érintett vállalatokkal szemben. A fejlődő országok népei többé már nem jogfosztottak a multikkal szemben. hangsúlyozta Donald Pols, a Milieudefensie / Föld Barátai Hollandia igazgatója.

 

Szükség van a nemzetekfeletti vállalatokkal szembeni szabályozásokra

 

A nigériai ügy majdnem tizenhárom évig tartott. Ez jól mutatja, mennyire nehéz a jogaikat érvényesíteni azoknak, akiket megkárosított a nemzetekfeletti vállalatok tevékenysége. Olyan európai és nemzetközi jogszabályokra, egyezményekre van szükség, amelyek alapján felelősségre lehet vonni a nemzetekfeletti vállalatokat az általuk külföldön okozott károkért.

 

Európai polgárok ezrei vesznek részt abban az online kezdeményezésben, amely arra szólítja fel az az Európai Bizottságot, hogy vezessen be olyan szabályozást, amely kötelezővé teszi a multinacionális vállalatok emberi jogi és környezetvédelmi szempontú átvilágítását.

 

Ez reményteljes nap az olajvállalatok által okozott szennyezések és emberi jogi visszaélések áldozatai számára, de egyiküknek sem lenne szabad tizenhárom évet várni, mire igazságot szolgáltatnak nekik. Jobb EU-s jogszabályokra lenne szükség, hogy az európai vállalatok felelősségre vonhatóak legyenek azért, ami az ellátási láncukban történik. Több ezer európai polgár követeli az EU-tól, hogy egy, a közeljövőben beterjesztett új javaslatban tegye a vállalkozásokat felelősségre vonhatóvá. – fűzte hozzá Jill McArdle, a Föld Barátai Európa vállalati igazságszolgáltatás kampányfelelőse.

 

Mindennaposak az olajszivárgások Nigériában

 

Hiába az évtizedekig tartó ígérgetés, projektek, jelentések és további perek, a Niger deltája a mai napig súlyosan szennyezett. Az olajszivárgások a mindennapok részei. Még az olaj eltávolítását célzó művelet sem kezdődött el, amelyet a nigériai kormány, a Shell és egyéb résztvevők tíz éve terveznek, az ígéretek és előkészületek ellenére. Ráadásul egy, a Föld Barátai Hollandia és a Föld Barátai Nigéria által készített jelentés szerint a szabotázs időnként a Shell alkalmazottjaihoz köthető.

 

forrás: greenfo.hu