Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemet mondott a kormány a műanyagszennyezés megállítására

  • 2018. november 19.
  • Enikő
A magyar kormány felelőtlen döntése következményeként tovább szennyezzük hazánk termőtalaját, vizeit, élővilágát az eldobható műanyagtermékekkel és csomagolásokkal. A kormányszóvivő tegnapi kijelentése alapján a kormány nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium előremutató termékdíjtörvény-módosítási tervezetét, amely megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen. A Greenpeace Magyarország a tárgyban indított petícióhoz csatlakozó több mint 130 ezer emberrel azt követeli a kormánytól: védje meghazánk természeti kincseit, és sürgősen kezdjen el cselekedni az egyszer használatos műanyagtermékek és csomagolások visszaszorítása érdekében.

„Felháborítónak tartjuk, ahogyan a kormány hozzááll a világszerte emberek millióit megmozgató globális műanyagszennyezés problémájához. Hazai folyóink, erdeink, mezőink, városaink tisztasága a tét. A mikroműanyagok ráadásul már nem csak a környezetünkben vannak jelen. Kimutatták az emberek székletéből, ott van a palackozott és csapvizeinkben, a tengeri élőlényekben, a sóban, és a légszennyező anyagokhoz tapadva a levegővel is belélegezzük.

 

Mindezek tükrében nem tudjuk mire vélni a kormánynak azt a kijelentését, mely szerint amíg nem kötelező, addig nem cselekszenek az eldobható műanyag zacskók visszaszorítása érdekében. Mi lehet kötelezőbb érvényű, mint a magyar emberek érdeke,környezetünk tisztaságának biztosítása?” – tette fel a kérdést Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

 

A kormányszóvivő 2018. november 15-i nyilatkozata alapján „nem nyerte el a kormánytetszését” a műanyagszennyezés korlátozása érdekében készült termékdíjtörvény-módosítási tervezet, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkársága dolgozott ki. A szeptember közepén társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet a Greenpeace Magyarország is véleményezte, és úgy találta, az megfelelően vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen.

 

A Greenpeace Magyarország petícióját az egyszerhasználatos műanyag zacskók visszaszorításáért már közel 150 ezren írták alá. A kezdeményezés ezzel minden idők eddigi legnagyobb hazai online környezetvédelmi petíciójává vált. A petíciókat a zöld szervezet 2018 októberében átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkárságának.

 

Másodpercenként 160 000 műanyag szatyor készül a Földön. Ám átlagosan csak alig 20percig használjuk őket, ezután szemétté válnak. Világszerte 60 ország és száznál több város lépett már fel az eldobható műanyag zacskókkorlátozásáért – köztük a szomszédos Románia is, ahol 2019.január 1-től tilos egyes műanyag szatyrok forgalmazása.

 

A zöld szervezet azt várja a kormánytól, hogy vizsgálja felül a döntését: ahelyett, hogy az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások előállítására pazarolja a bolygónk erőforrásait, ne halogassa tovább a műanyagszennyezés ellen való fellépést. A döntéshozók felelőssége is, hogy élhető jövőt hagyjunk a jövő generációkra.

 

Kapcsolódó oldalak:

• Petíció: https://greenpeace.hu/stopmuanyag


• Kérdések és válaszok: https://act.greenpeace.org/page/33454/action/1


• Adománygyűjtő oldal: https://greenpeace.hu/muanyag   


További információ:

TÖMÖRI Balázs
kampányfelelős
[email protected]
+36 20 469 6909

Korábbi sajtóközlemények és publikációk a műanyagszennyezéstémájában:
https://www.greenpeace.org/hungary/tag/muanyag/

 

forrás: MTI