Nem elég, ha a BPA-ra figyelünk

  • 2024. május 29.
  • PKata

Uniós szakértők kimondták: több hormonkárosító biszfenol-A jut belénk, mint amennyi egészségügyi szempontból elfogadható. Született is javaslat a biszfenolok átfogó tilalmára, ám az visszavonták. 2024 tavaszán egy új javaslat látott napvilágot, amely a biszfenolokat korlátozná, de csak az élelmiszerrel érintkező termékekben. Eközben a BPA-t helyettesítő egyéb biszfenolok koncentrációja nő a vizeletünkben

2022-ben hihetetlen mértékben,  több tízezerszeresen csökkenteni kellett a biszfenol-A (BPA) elfogadható napi bevitel értékét az Európai Unióban, ami jól mutatja, hogy mennyire kis mennyiségben jelent kockázatot. 2023-ban az új, lényegesen alacsonyabb elfogadható napi bevitel érték (Tolerable Daily Intake, TDI) bevezetését követően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy az emberek egészsége minden életkorban – beleértve a kisgyermekeket is – veszélyben van az ételekkel és italokkal elfogyasztott biszfenol-A (BPA) miatt. Az EFSA szakértői összehasonlították az új TDI-t az emberek becsült BPA-expozíciójával, és arra a következtetésre jutottak, hogy az európai lakosok több BPA-t fogyasztanak, mint az elfogadtható lenne. A BpA úgy tűnik, ma már kiszorulóban van, de jön a többi - Az ipar reagált is a korlátozásra, sajnos, a sok esetben megfigyelhető módon: egy (részben) korlátozott anyagot hasonló aggodalomra okot adó anyagok váltanak fel.
 
A teljes írás arról, hogy hogy állunk most és hogy kerülhetjük el biszfenolokat a mindennapokban, a tudatosvasarlo.hu-n olvasható el.