Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nekünk kacat, másnak kincs

  • 2023. január 17.
  • kovacseszter

Ide vigyük a felesleges cuccainkat

Legyünk bármennyire tudatos vásárlók, mindannyiunknál lapulnak olyan ruhák, használati tárgyak, félresikerült ajándékok, amelyek legfeljebb költözéskor kerülnek elő a szekrények mélyéről. Jó esetben karácsony előtt készíthetünk belőlük cipősdoboz-adományt, de valljuk be, a nagy készülődésben gyakran erről is megfeledkezünk, így ezek a kacatok még évekig foglalhatják a helyet. Összegyűjtöttük azokat a helyeket Budapesten, ahol a megunt vagy sosem használt cuccaink új gazdára találhatnak, így ahelyett, hogy évek múlva a kukában kötnének ki, valaki mást boldoggá tehetnek.

CSERÉLHETSZ VAGY ELADHATOD

  • Szimpla bolha

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Minden hónap negyedik szombatján rendeznek a Szimpla Kertben bolhapiacot, ahol elsősorban a kisebb tárgyakat, megunt ruhákat, ékszereket értékesíthetjük. 2000 forintért vásárolhatunk magunknak asztalt, de célszerű e-mailben előre bejelentkezni, ha vásározni szeretnénk. Legközelebb január 28-án vehetünk részt ilyen vásáron, 12 és 18 óra között.

További infókat itt olvashattok.

  • Gardrób Közösségi Vásár

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A

A Gardrób Közösségi Vásár csapata rendszeresen szervez vásárokat, ahol megunt ruháinkat és különböző kiegészítőinket pénzre cserélhetjük. A következő gardróbcsere az ELTE Gömb Aulában lesz, január 28-án. Az árusításhoz asztalt kell foglalnunk 6500-7000 forintért, az eladott ruhadarabok után viszont nem kell adni blokkot.

További részleteket itt olvashattok a január 28-i eseményről, itt pedig az általános tudnivalókról. 

  • Swappis – Ruhaforgó

1024 Budapest, Lövőház utca 28.

A Swappis – Ruhaforgó üzleti modelljét Svédországban találta ki Fritzson-Bajdor Tünde, és hazatérve Pesthidegkúton folytatta a vállalkozást, melynek lényege, hogy a még hordhatónak ítélt ruhaneműket, kiegészítőket (maximum 15 darabot) forintot érő pontokért beveszik. Az így keletkezett összeg határain belül 50%-os kedvezménnyel válogathatunk a fogason lógó blézerek, szoknyák, kabátok, pólók, estélyik, táskák, bizsuk, cipők és társaik közül. A helyszín az érdeklődésre való tekintettel még évekkel ezelőtt átköltözött a Kresz Géza utcába, most pedig egy újabb üzletet nyitottak Budán, a Lövőház utca 28. szám alatt.

Korábban mi is jártunk a Swappis – Ruhaforgóban, az erről szóló cikkünket itt olvashatjátok. További információkat pedig itt és itt találtok.

  • RE RU HA

1114 Budapest, Bartók Béla út 82.

A ruhacserék közösségi élményét tapasztalhatjuk a budai RE RU HA-ban is, ahol beválthatjuk a nem használt, megunt ruháinkat, és a kapott pontokért cserébe kedvezményes áron vásárolhatunk nekünk tetsző darabokat. Fontos, hogy itt a környezettudatosság harcosaiként azokat a ruhákat, amiket nem visznek el, nem dobják ki, hanem traumatológiákra vagy alapítványokhoz kerülnek.

A RE RU HA-ban mi is jártunk, erről itt írtunk. További infókat pedig itt találtok.

  • DE MARKT

1102 Budapest, Füzér utca 37–39

Ősszel ünnepelte egyéves születésnapját a magát urbánus bolhapiacként említő De Markt. Rendszeresen szervezett vásáraikkal az ötletgazdák célja a piacozás hagyományának felélesztése, és úgy tűnik, ez sikerül is nekik, hiszen egyre többen látogatnak el a Kőbányai Kortárs Kultúr Központban lévő eseményeikre, és a second hand cuccok mellett teszik le a voksukat. Ha nemcsak vásárolni, de árulni is szeretnénk, egyszerű szabályokat kell követnünk: meséljük el az eladó tárgyak történetét, ismerkedjünk!

Az aktuális vásárokról itt tájékozódhattok. 

ADOMÁNYOZD EL

  • Adományboltok

Több helyszínen

Szerencsére egyre több adománybolt nyílik a város különböző pontjain, így nem kell messzire mennünk, hogy megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabbat. A SZIA (Szülők Iskolája Adománybolt) a Budafoki úton található, és örömmel fogadnak ruhákat, tárgyakat, könyveket. A Dohány utcai Mozaik Adománybolt, a Menedékház Alapítvány adományboltja elsősorban hajléktalan emberek, illetve családok reintegrációjával foglalkozik. Vihetjük cuccainkat az Aradi utcában lévő Filantrópia Adományboltba, a Rákosi úti Kotta Adományboltba vagy a Hernád utcai KincsVárba. Nem lehet elmenni a Narancsliget Adományközpont mellett sem, amit már csak a különleges hangulata miatt is kötelező meglátogatni. Két helyszínen, az Alkotás és a Vegyész utcában is működik már Pakk Adománybolt, és biztosan meglesz a helye a bevitt dolgainknak a Vedd-add-vidd szociális adományboltban és a KÖZ-ép-PONT-ban is.

  • Cseriti

Több helyszínen

Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel – így hangzik a Cseriti adományboltok mottója, amikből szerencsére már tizenkettőt is lehet találni Budapesten. Megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő, tiszta és működőképes használati tárgyakat, ruhákat hozhatunk be ide, a mosógéptől a karácsonyfadíszig, amelyeket aztán kedvező áron, a valós érték alatt vásárolhatnak meg a rászorulók. Nagy mennyiségű apróságokért ingyen házhoz is jönnek Budapesten és környékén előzetes egyeztetés alapján. Fontos, hogy csak a szezonnak megfelelő ruhákat fogadnak be, nagyméretű bútorokat pedig adományfelajánló űrlapon nevezhetünk, nem kell bevinni őket. Különösen szimpatikus jellemzője ezeknek a boltoknak az, hogy itt a munkaerőpiacról kiszorult emberek végzik a boltok, raktárak üzemeltetését, a logisztikai feladatokat.

További infókat itt és itt találtok. 

  • Szemléletformáló és Újrahasználati Központ

1151 Budapest, Károlyi Sándor út 166.

Budapesten két helyen, a XV. és a XVIII. kerületben működik SZÚK, azaz Szemléletformáló és Újrahasználati Központ. Az FKF kezelésében lévő tiszta, modern raktárakban díjmentesen leadhatunk a fazekaktól kezdve a szobabiciklin át a ruhásszekrényig számtalan megunt holmit és eszközt, amelyek jelképes összegért aztán megvásárolhatók. Például 100 forintért elárvult apróságok, dekorációk, bögrék és könyvek, 1000–3000 forintért fotelek, karosszékek várják, hogy hazavigyék őket. A tárgyak leadására csak budapesti lakosoknak van lehetősége, személyi és lakcímkártya felmutatásával. A ruhákat az udvaron álló ruhagyűjtő konténerekbe várják, amelyek mellett amúgy egyéb hulladékgyűjtő szigetek is találhatóak.

További információkat a SZÚK működéséről itt és itt találtok.

  • Katolikus Karitász

1033 Budapest, Szentendrei út 69–71.

Az egyházi humanitárius szervezet is elfogad tárgyi adományokat országszerte. Budapesten a Hunyadi téren találjuk az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központját, ahol élelmiszer, ruha, bútor vagy háztartási eszköz adható le. Mielőtt felkeressük őket, érdemes egyeztetni velük az elérhetőségeik egyikén

További részleteket itt olvashattok.

 

Forrás: Szekernyés Tünde welovebudapest