Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Négy nap alatt csaknem kilenc tonna hulladéktól tisztították meg a Bodrogot

  • 2021. szeptember 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A II. Bodrogi PET Kupa csapatai rekordmennyiségű hulladékot gyűjtöttek a Bodrog Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán. A szervezők a hosszú évek alatt kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat másodszor alkalmazták a Bodrogon, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket teljesen tisztán adhattak vissza e különleges természeti értékű tájnak.

Idén a három – Tisza-tavi, Felső-tiszai és Bodrogi – PET Kupa alkalmával összesen 20 tonna hulladéktól mentesült a természet, az összegyűjtött hulladékot nagyobb hányadában újrahasznosítják – derült ki a szervezők közleményéből.

A rendezvény folytatásaként a PET Kupa és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Tokajban tartotta meg a VI. Tiszai Kerekasztal szakmai találkozót.

  • A szervezők számításai szerint a II. Bodrogi PET Kupán megdőlt az egy résztvevőre vetített összegyűjtött hulladék mennyisége.

A versenyt nemzetközi előfutam előzte meg, amely során három nap alatt a PET Kupa kenus különítménye és a hozzájuk csatlakozó iskolások, vízügyesek és helyiek a határon átkelve Sárospatakig tisztították a folyót, majd átadták a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa résztvevőinek.

A nemzetközi összefogás kimagasló eredményeket hozott: már a PET Kupa rajtja előtt több mint 3 tonna hulladéktól mentesült a folyó felsőbb szakasza.

  • Az újrahasznosított tiszai hulladékból készült míves PET Kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját a bodrogi verseny győztese, a Siemens Evező-SÖK csapata vehette át.

A különleges természeti környezetben megrendezett II. Bodrogi PET Kupa nem csak a hulladékgyűjtésről szólt: a petkalózok új, úszó létesítményeket avattak fel és vettek használatba a vizitúrázáshoz és a folyómentő akciókhoz. A folyókból eltávolított hulladék hasznosíthatóságának vízen lebegő bizonyítéka az a két újrahasznosított műanyag pallókból készült Palackorrú Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avattak fel a résztvevők Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron. 

A petkalózok kényelméről a versenyen a Pontonkonvoj gondoskodott. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának, valamint a STORQUE szakembereinek köszönhetően egy három elemből álló úszómű készült, amelyen vizesblokk, raktárhelyiség, valamint pihenést, melegedést biztosító közösségi tér biztosít kényelmet a folyómentőknek.

pontonkonvoj

A II. Bodrogi PET Kupa záró akkordjaként és az Interreg DTP Tid(y)Up projekt keretében egy regionális kerekasztallal zárták az eseménysorozatot a szervezők, amely már évek óta hagyományosan összehozza a folyóvédelemmel foglalkozó döntéshozókat, szakértőket, bemutatva a hazai és környező országok legfrissebb fejlesztéseit, szakmai eredményeit.

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, Áder János fővédnöksége mellett valósult meg. 

forrás: Élő Bolygónk