A műanyag-újrahasznosító üzemek mikroműanyagokkal szennyezik a környezetet

  • 2023. május 11.
  • kovacseszter

A glasgow-i Strathclyde Egyetem és a kanadai Dalhousie Egyetem környezetvédelmi mérnökeiből álló csoportja egy friss tanulmányban megállapította, hogy a műanyagok újrahasznosításának technikái hozzájárulnak a környezeti mikroműanyagok növekedéséhez. A kutatók egy újrahasznosító üzemben vizsgálták a műanyag tisztítására használt vizet.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az eddigi műanyag-újrahasznosítási törekvések minden igyekezet ellenére kudarcot vallottak: világszerte a műanyagoknak mindössze a 9 százalékát hasznosítják újra, de ez például az Egyesült Államokban még kevesebb, 5 százalék. A Journal of Hazardous Materials Advances folyóiratban megjelent kutatás szerint a helyzetet tovább rontja, hogy mag az újrahasznosítás is műanyagszennyezéssel jár.

Amint a kutatók leírták, a probléma ott kezdődik, hogy az újrahasznosítandó műanyagot először meg kell tisztítani, és a folyamat elején máris többször át kell mosni az anyagokat vízzel – ezután aprítják és olvasztják a műanyagot, hogy pelletet hozzanak létre belőlük. Bár korábbi kutatások is figyelmeztettek arra, hogy a mosással mikroműanyagok kerülhetnek a vízbe, a mostani kísérletben kiderült, ez a négy mosási fázis minden egyes lépésénél megtörténik.

Ide kattintva a cikk folytatását is elolvashatod.

Forrás: qubit /Bodnár Zsolt