Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag nemcsak a vizeket szennyezi, a levegőben is ott van

  • 2021. március 11.
  • Enikő
A műanyaghulladék óceánjainkban és tengereinkben egy jól ismert probléma, új adatok viszont azt mutatják, hogy az indiai városokban a levegőszennyezést is növeli.

A tudósok több éven át értetlenül álltak azon tények előtt, hogy Delhi hajlamosabb a sűrű szmogokra, mint más szennyezett városok, például Peking. Új kutatások ezt összekapcsolják a levegőben lévő apró klorid részecskékkel, amelyek elősegítik a vízcseppek kialakulását. Világszerte a klorid részecskék elsősorban a partok közelében találhatóak, a tengeri permet következtében, de Delhiben és India belterületén a levegő a vártnál jóval többet tartalmaz.

 

Eleinte úgy vélték, hogy a Delhi környékén lévő illegális gyárak miatt ilyen magas a klorid részecskék mennyisége a levegőben. Ezek a gyárak elektronikai eszközök újrahasznosításával foglalkoznak, illetve vannak közöttük olyanok is , amelyek erős sósavat használnak a fémek tisztításához és feldolgozásához. Ezek minden bizonnyal a probléma részét képezik, de a mostani mérések újabb forrást tártak fel.

 

A kutatók megvizsgálták a többi szennyező anyagot, amelyek mennyisége a klorid részecskékkel egy időben növekedett. Ez a vegyi ujjlenyomat megfelelt a műanyagot tartalmazó háztartási hulladékok és műanyagok égetésének. Becslések szerint az ezekből a tevékenységekből származó nagy mennyiségű klorid felelős Delhi szmogeseményeinek mintegy feléért.

 

Az alacsony jövedelmű országokban a hulladék mintegy 90% -a nyílt hulladéklerakókba kerül vagy a szabadban égetik el. A világ minden tájáról származó hulladék tartalmára vonatkozó adatok felhasználásával, a londoni King’s and Imperial Colleges kutatói úgy becsülték, hogy a hulladékégetésből származó korom és füst a globális szén-dioxid-kibocsátás 2–10% -át produkálja.

 

A műanyagok elégetése nagy mennyiségű dioxint és más erősen mérgező szennyező anyagokat is termel, amelyek fennmaradhatnak az élelmiszerláncban. Az Egyesült Királyságban és Európában a modern hulladékégetők nagy erőfeszítéseket tesznek a mérgező emissziók csökkentése érdekében, de nincs ilyen védelem, amennyiben a hulladékot otthon vagy szabadtéren égetik el.

 

A legfrissebb indiai tanulmányban részt vevő James Allan, a Manchesteri Egyetem munkatársa kifejtette, hogy az extra klorid elősegítheti a kémiai reakciókat a különböző légszennyező anyagok között, amely az egyes indiai növények termését is mintegy 20-30%-kal csökkenti.

 

A jobb hulladékgazdálkodásnak prioritást kell élveznie, de a műanyagszennyezés felszámolásához a műanyagok gyártásának és felhasználásának globális újragondolása is szükséges.

 

forrás: www.kitekinto.hu