Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag italpalackok – így kell számolni az elkülönített gyűjtést

  • 2021. október 28.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EUR-Lex.eu oldalon a az Európai Bizottság (EU) 2021/1752 végrehajtási határozata az egyszer használatos műanyag italpalackokból keletkezett hulladékok elkülönített gyűjtésével kapcsolatos adatok kiszámítására, ellenőrzésére és jelentésére vonatkozó szabályokról.

Az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelv előírja a tagállamok számára többek között az egyszer használatos műanyag italpalackok 77%-nak (2025 majd 90%-nak (2029) elkülönített gyűjtését. “E cél elérése érdekében a tagállamok többek között:

 

a) betétdíjas rendszert alakíthatnak ki;

b) a vonatkozó kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerekhez meghatározhatnak elkülönített gyűjtésre vonatkozó célértékeket.”

 

2022-től a tagállamoknak, mint az elkülönített gyűjtési cél vetítési alapjáról, évente jelenteni kell az Unió felé a forgalomba hozott egyszer használatos műanyag italpalackok tömegéről valamint az elkülönített gyűjtésről is. A vegyes települési hulladékból kiválogatott palackok, mint nem elkülönítetten gyűjtöttek, nem számíthatóak bele a mennyiségekbe.

Amennyiben a belföldön értékesített italpalackoknak jelentős kivitele, behozatala vagy egyéb EU-n belüli mozgása van – például Svédországban vagy Luxemburgban, ahol az értékesített egyszer használatos műanyag palackos italok jelentős része a szomszédos országokba kerül –, ez a tömeg kiigazítható ezekkel a mozgásokkal, azonban ehhez a gazdasági társaságok által behozott és külön az általuk más tagállamokból beszerzett italpalackokról is jelenteni kell.

Az irányelv és a végrehajtási határozat tervezete alapján az elkülönített gyűjtési kötelezettséget átültető, az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet a hazai, egyszer használatos műanyag italpalackok forgalomba hozói és az italpalack hulladékok gyűjtői részére 2022-től nyilvántartás vezetési és éves adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. Mivel a svéd és luxemburgi példa Magyarországra valószínűleg nem áll, bár az adatszolgáltatás formátuma nem ismert, feltételezhető, hogy az exportált palackokról nem kell majd jelenteni.

 

forrás: dontwasteit.hu