Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mosógépek kímélő programja ontja magából a mikroműanyagot

  • 2019. október 11.
  • CsViki

Ha ökotudatosan igyekszünk élni mindennapjainkat és nem akarjuk mikroszálakkal szennyezni a vizeinket, mosáskor felejtsük el a kímélőprogramot – ezt a meglepő eredményt hozta a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálat.

Valahányszor nylon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruhát mosunk gépben, milliónyi műanyag mikroszál mosódik a szennyvízbe. Márpedig a ruhaipar egyre nagyobb arányban használ műszálas alapanyagot – a textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80%-ából ruházati termék készül. Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor műszálas ruhát mosunk, mosásonként 500 ezer-6 millió mikroszál kerül a szennyvízbe.

A mosógépek különböző programjai eltérő mennyiségű, hőfokú vizet használnak, eltérő ritmusban és fordulatszámon mossák a szennyest. A kímélőprogramot a gyártók kifejezetten finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Ezért döbbentette meg a kutatókat, amikor azt találták, hogy a kímélő program valójában lényegesen - 800 ezerrel - több rostot szakít ki mosáskor.

A Newcastle-i Egyetem labortesztjeiben, majd a Procter & Gamble kutatóközpontjában valós mosógépeken azt vizsgálták, mennyi mikroszál mosódik ki a programok során fekete poliészter-pólókból.

„Meglepett minket az eredmény. Azt várnánk, hogy a kímélő programmal védjük a ruhát, és ezzel a környezetet is” – kommentálta az eredményt Grant Burgess mikrobiológus professzor, a kutatás résztvevője.

A kímélőprogramok az alap színes mosóprogramokhoz képest lényegesen több vizet használnak, a mikroszál-szennyezés tehát lényegében a használt víz mennyiségétől függ, és nem a dob forgási sebességétől, sem attól, milyen gyakran változik a forgás iránya vagy hogy a program mennyi ideig tart szünetet – ahogy ezt korábban gondoltuk.

Ma már tudjuk, hogy a mikroműanyagok jelen vannak az általunk is fogyasztott tengeri halakban, más tengeri állatok szervezetében, a levegőben, és a székletünkben is. A jelenség nemcsak a tengeri herkentyűket érinti: a mikroműanyagok ott vannak a hazai folyókban is, nemrég pedig jóganadrágokból és zoknikból származó mikroműanyagot mutattak ki a Brit-szigetek körüli vizekben élő delfinek szervezetében is.

 

Ezek a legjobb mosógépek

A TVE legfrissebb tesztében megnéztük, hogy az itthon kapható mosógépek közül melyiket érdemes megvenni: milyen jól mosnak, centrifugálnak és mennyire alaposan öblítik ki a mosószert a ruhából. 

Mennyit tudnak a Candy, az Indesit, a Whirlpool, az LG, a Miele és a többi márka különféle típusai? A mosógép nem kis kiadás, de érdemes okosan választani: azt találtuk, hogy árban nincs komoly különbség a leggyengébb és az egyik legjobb modell között.

 

Mit tehetek?

✓  Kerüld a szintetikus ruhákat! Korábban részletesen foglalkoztunk vele, milyen ruhát vegyél, ha nem akarsz mikroműanyagot mosni a folyókba. 

✓  Moss kevesebbet!

✓  Moss alacsony hőfokon!

✓   Kerüld a szárítógépet!

✓   És most már tudjuk: kerüld a kímélő programot!

 

(A Holy Duck blogon Mengyán Eszter remekül összeszedte, mit tehetsz, hogy mosáskor kevesebb mikroműanyag kerüljön a természetbe.)

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu