Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mitől lesz egy termék környezetbarát?

  • 2018. július 24.
  • Csilla
Sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy mitől lesz egy termék környezetbarát, amire nem tudunk azonnali gyors választ adni. Járjuk körbe a kérdést kicsit jobban!

Az, hogy mitől lesz egy termék környezetbarát, nem is olyan egyszerű kérdés. Nagyon sok szempontból lehet a témát megközelíteni, és helyzetfüggő, hogy adott esetben az ember mi mellett teszi le a voksát. Olyan, hogy egy termék ne járjon környezetterheléssel, nincs, ezért minden esetben, amikor terméket vásárolunk, kompromisszumot kötünk. A környezettudatos vásárlás mindig mérlegelés kérdése, nincs minden esetben egyértelmű jó vagy rossz döntés.

környezettudatos vásárlás

 

Az első és legfontosabb, hogy kerüljük a túlfogyasztást, hallgassunk tényleges szükségleteinkre. A mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk, tartós, javítható termékeket válasszunk, ebben a felajánlott garanciaidő is segít (minél hosszabb, annál jobb). Sokan esnek abba a hibába, amikor komolyabban el kezdenek érdeklődni a környezetvédelem iránt, hogy felbuzdulva a környezetbarát alternatívák láttán, mindent összevásárolnak. Sok, magát környezetbarátnak beállított márka épít erre, lelkiismeretünkre hatva azzal, hogy úgy reklámozzák: a mi termékeinkből annyit vehetsz, amennyit akarsz, mert környezetkímélő. Természetesen az életmódváltás velejárója, hogy az ember kísérletezik a termékeket illetően, de nem biztos, hogy azzal teszünk a legjobbat, ha egyik napról a másikra lecseréljük az összes eszközünket környezetbarát alternatívára.

Tipp: ne csak élelmiszer vásárlásnál írj listát! Nem árt néha selejtezést tartani otthon, és felmérni, mire nincs és mire van szükségünk. Ne várjuk meg, míg elromlik valamelyik eszközünk, mielőtt alternatívákon gondolkodunk, mert ha beüt a krach, nem lesz időnk minden lehetőséget figyelembe vennünk. Ha látsz egy környezeti szempontból jobb terméket, de éppen van helyette más, jegyezd fel valahova magadnak, mert még a jövőben (vagy éppen egy ismerősödnek) jól jöhet!

bevásárló lista

 

 Válaszd a helyit!

Valószínűleg nem újdonság, de minél messzebbről érkezik a termék az asztalunkhoz, annál nagyobb szén-dioxid kibocsátással járul hozzá a globális klímaváltozáshoz. Még az is lehet, hogy nem feltétlenül a hazai a legközelebbi, gondoljunk csak a határmenti területekre. Helyi termékek vásárlásával a helyi gazdaságot is támogatjuk, ráadásul nagyobb eséllyel van lehetőségünk magával a termelővel, gyártóval kialakítani személyes kapcsolatot. Ez hosszabb távon azért is éri meg, mert közvetlenül tudunk visszajelzést adni, visszaváltási, javítási lehetőségek is nagyobbak. Még városlakóként sem kell lemondanunk a friss, helyi zöldségekről, gyümölcsökről, egyre több helyen jelennek meg a helyi közösségi gazdaságok, "doboz" rendszerek, bevásárló közösségek. Ezeket gyűjtötte össze a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy adatbázisban, érdemes böngészni!

A piacokon nagyobb eséllyel találkozunk helyi termelőkkel, termékekkel, de azért nem árt nyitott szemmel járni, és rákérdezni a származási helyre. Keressük a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanis azok előállítása is kevesebb energiafelhasználással jár.

 

A kevesebb jobb - főleg, ha csomagolásról van szó

Ezzel sem mondunk sok újat, de nem elég, ha a vásárláshoz egy darab vászontáskát viszünk, amibe a végén beleteszünk mindent. A péksüteményeknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek is dobjunk be egy-két kisebb szütyőt, vagy az utóbbiak esetében nem is biztos, hogy kell bármilyen csomagolás. Ha piacra megyünk, vigyünk nyugodtan befőttes üvegeket és dobozokat is, rengeteg helyen elfogadják saját edényzetünket. Ha mégsem, akkor se az árust hibáztassuk, hiszen az üzlet dönthet úgy, hogy nem vállal kockázatot. Azonban már hazánkban is találhatóak csomagolásmentes üzletek Budapesten (Ligeti Bolt) és Debrecenben (Cekker Bolt). Ha kíváncsi vagy, hol lehet kimérve, csomagolásmentesen vásárolni, ajánljuk a Hulladékmentes.hu adatbázisát.

Ha mégsem tudunk csomagolásmentesen vásárolni, akkor a többször használatos csomagolást részesítsük előnyben (pl. betétdíjas üvegek), éa ha ez sincs, akkor az egynemű, újrafeldolgozható csomagolóanyagokat (elsősorban üveg, fém, papír). Azt, hogy melyik műanyag csomagolás gyűjthető szelektíven, az alábbi ábra segít eldönteni.

műanyag típusok

 

Bölcsőtől a sírig

Egy környezettudatos vásárló a termék teljes életciklusát figyelembe veszi a gyártástól a hulladékká válásig. Ezért is fontos tartós, javítható termékeket választani, mert ezzel erősen meg tudjuk növelni tárgyunk élettartamát, és addig sem kell hulladékként kezelni vagy új erőforrások felhasználásával újat előállítani. A nulla hulladék elv lényege nem csupán a hulladék mennyiségének, de veszélyességének csökkentése is, így lehetőség szerint kerüljük azokat a termékeket, amelyek veszélyes hulladékot termelnek vagy azzá válnak.

Jelentős erőforrás-megtakarítással jár, ha használt terméket választunk vagy olyat, amelyik újrahasznosított alapanyagokból készült (lásd: Redesign Kiállítás). Ha új terméket kell vennünk, először nézzük meg, nem tudjuk-e használtan beszerezni, illetve mielőtt kidobunk valamit, gondoljuk végig, tudná-e azt még valaki érdemben használni. Egy jó termék pedig könnyen javítható, ezzel meghosszabbítva élettartamát. Még ma is léteznek javítóműhelyek, ahol új életre kaphatnak tárgyaid.

 

Csak természetesen!

Alapanyagok tekintetében a legjobb, ha a természetes anyagokat preferáljuk nem csak környezeti, de egészségügyi szempontból is. Általában tartósabbak is, és ezért megéri rájuk többet költeni. Még jobb, ha "bio" és "öko" minősítésű anyagokat veszünk, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a termelésnél is igyekeztek minél kisebbre csökkenteni a környezetterhelést. Ha élelmiszerről van szó, akkor legyen minél kevésbé feldolgozott, és tartalmazzon minél kevesebb mesterséges adalékanyagot. Az E-számokat sokan démonizálják, de természetes anyagoknak is van ilyen számuk. Ha szeretnéd tudni, melyik szám, mit jelent, itt egy remek adatbázis hozzá.

természetes anyagok

 

Etikus fogyasztás

A globalizáció egyik nagy hátránya, hogy a termelés a fogyasztástól térben és időben is nagyon eltávolodott, így a vásárlónak semmi rálátása nincsen arra, milyen körülmények között kerülnek előállításra az általa vásárolt termékek. Ennek köszöhető a ma ismert fogyasztói társadalom, hiszen ha testközelből látnánk, milyen hatással van embertársainkra, más élőlényekre és a környezetre fogyasztásunk, akkor nagy valószínűséggel nem vásárolnánk ennyit. Az olcsó tömegtermékeknek is magas ára van, csak azt nem mi fizetjük meg - vagy csak közvetetten. A fast fashiont például annak köszönhetjük, hogy ázsiai munkások (főként nők és még akár gyerekek is) napi 12-16 órát dolgoznak éhbérért. Pálmaolajjal is egyre több élelmiszeripari és kozmetikai termékben találkozhatunk. Azonban előállításukhoz naponta 5 Margitszigetnyi esőerdőt irtanak ki felégetéssel, ezzel fokozva a klímaváltozást és számos állatfaj kipusztulását. Ezért lehetőség szerint kerüljük a tömegtermékeket, válasszuk a helyit (lásd fentebb), vagy keressük a Fair Trade (méltányos kereskedelem) jelzést.

 

Figyeld a jelzéseket!

Egyre több ökocímke, termékjelzés segít bennünket eligazodni az áruk között, azonban arról kevesebb információ van, hogy ezek pontosan mit is jelentenek. A címkézéseknek három nagy csoportja a következő: hivatalos szerv által tanúsított és megadott védjegy (pl. a hazai Környezetbarát Termék védjegy); a gyártó által (saját felelősségre) kiadott védjegy (pl. a hűtőszekrényen a freonmentességet hirdető jelzés); egy harmadik fél által valamilyen kritériumrendszer alapján kiadott jelzés (pl. UTZ). A legtöbb esetben valóban nagy segítséget nyújtanak ezek a jelölések, és jobb a környezeti mutatójuk, de sokszor találkozni zöldrefestéssel is. Ha szeretnéd jobban megismerni a termékjelzéseket, megteheted okostelefonra is letölthető adatbázisunk segítségével.

ökocímkék

 

 

A környezetbarát ternékeket sokszor éri az a kritika, hogy sokkal drágább, csak a gazdasok engedhetik meg maguknak ezt a luxust. Ez részben igaz, hiszen egy jobb minőségű, helyi termelőtől/gyártótól vásárolt termék valóban többe kerül, de tovább is tart ki. Valamint ha jól választunk, és valóban a szükségleteinkre hallgatunk, akkor hosszú távon pénzt (és időt) takarítunk meg. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos megoldások pl. használt termékek vásárlása vagy takarítószerek leváltása ecetre és szódabikarbónára, sokkal költségtakarékosabbak.

Az jusson mindig eszünkbe, hogy környezetbarát termékek vásárlása végső soron befektetés egy fenntarthatóbb, élhetőbb jövőbe.