Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minimalizmus és hulladékmentesség - beszámoló a SimpliCity Fesztiválról

  • 2018. június 07.
  • Csilla

Rend, tudatosság, harmónia, felősségvállalás - ezekre az értékekre épült a június 2-án megtarott SimpliCity Fesztivál, az első rendezvény, amely a minimalizmusról szólt. Olvasd el élménybeszámolónkat, amiben többek között azt is megtudhatod, hogyan válhat egy fesztivál fenntarthatóvá - nem csak környezetvédelmi szempontból.

A Humusz Szövetség a fesztivál szakmai partnere volt, azonban magánszemélyként is nagyon érdekelt bennünket a rendezvény. A szervezők (személy szerint Varga Judit, Kocsis Dóra és Tóth Anna, valamint sok-sok önkéntes) nem kis fába vágták fejszéjüket, amikor elkezdték a fesztivált szervezni. Ugyanis nem csak az volt a céljuk, hogy legyen egy rendezvény, ami a minimalizmusról szól. Mindezt szigorú elvek mentén, megalkuvás nélkül, de profi szinten akarták megvalósítani.

SimpliCity Fesztivál szervezői

"Ezt minek hangúlyozza ki, ez teljesen természetes!" - gondolhatják sokan, de fontosnak tartom kiemelni, mert az az igazság, hogy ez bizony egyáltalán nem természetes manapság, főleg a civil szférában. Úgy érzem, ez utóbbit muszáj egy kicsit jobban kifejteni, mert úgy tűnhet, magunk ellen beszélek.

Civil szervezetek rengeteg szakmai programot szoktak szervezni, ezek döntő többsége azonban pályázati források útján történik. Ez egyfelől jó, mivel a szervezéssel járó költségek nagy részét ezekből lehet finanszírozni, ráadásul a programok a résztvevők számára ingyenesen hozzáférhetőek. Buktatójuk viszont az, hogy

1. ilyen pályázati lehetőségek nem mindig adottak,
2. ha adottak, sem biztos, hogy a pályázó szervezet el tudja nyerni,
3. ha elnyeri, sem biztos, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően tud megvalósulni, vagy a csökkentett források miatt, vagy a pályázati kiírás korlátai miatt.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a tapasztalatok is azt mutatják, hogy nem feltétlenül jó, ha egy rendezvény ingyenes, mert akkor az a résztvevők számára kevesebb értéket képvisel, kevésbé veszik komolyan.

Kérdés akkor, hogy mivel lehet még egy ilyen kaliberű rendezvényt finanszírozni? A szponzorok keresése egy jó megoldás lehet, ott azonban szintén nagyon észnél kell lenni, hogy milyen vállalatokat keres meg a szervező - főleg, ha egy környezetvédelmi civil szervezetről van szó.

Visszakanyarodva a SimpliCity Fesztivál példájára. A szervezők mindezeket az érveket szem előtt tartva hozták meg azt a döntést, hogy civil szervezetként egyedülálló módon egy olyan egy napos programot szerveznek, amelyet alapvetően a belépőjegyekből és szponzorációból igyekeznek fedezni a szervezet saját tartalékai mellett - ami egyébként a bevett szokás mindenhol máshol. És még így sem egy nyereséges rendezvényről beszélünk.

Szomorúan láttuk, hogy ez bizony sok felháborodást is keltett, azonban az az igazság, hogy ez a jövő útja. Ahogy szűkülnek a pályázati források, a civil szférának a vállalati szférából kell átvenni elemeket, hogy lépést tudjanak tartani, és ugyanazt a szakmai színvonalat tudják a jövőben is nyújtani. Ezek azonban olyan értékek, amelyek mellett érdemes a voksunkat (akár pénzünkkel) letenni.

Nézzük, milyen értékek mentén valósult meg a fesztivál!

 

Hulladékmentesség

A fesztiválon nem voltak kukák. De nem is kellettek. Ebben nagy szükség volt a helyszín (A Grund) nyitottságára is, de nagy hangsúlyt fektettek a kommunikációra is, nem csak az esemény hirdetése során, de a helyszínen is.

Például a fesztivál előtti egy hónapban a közösségi médiában Hulladékmentes Hangolódás címszóval minden nap egy új tippet adtak. Ezeket egy helyre összegyűjtve itt tudjátok megtekinteni.

hulladékmentes hangolódás

 

A helyszínen is mindenhova tájékoztató táblák kerültek ki, például a női mosdóban felhívták a figyelmet az intimkelyhek és mosható betétek használatára, de kitértek arra is, hogy miért kapunk nyugtákat, és egyébként azok sajnos nem újrahasznosíthatóak. Nagyon tetszett az is, hogy a mosdóban a csapok mellé ki volt helyezve kancsó, arra az esetre, ha a kulacsunk nem férne a csap alá (ami az én esetemben nagyon hasznosnak bizonyult). A piactéren pedig olyan vállalkozók mutatkozhattak be, akik környezetbarát termékeket forgalmaznak (pl. mosipelus, vászontáska, textilszalvéta). A programban is megfelelő hangsúlyt kapott a hulladékprobléma, lehetett előadásokat/foglalkozásokat hallgatni arról, hogyan tudunk fölösleges tárgyainktól környezetbarát módon megszabadulni (pl. tárgyi adományozás), illetve hogyan tudjuk ténylegesen szükségleteinkre hallgatva minimalizálni azokat.

SimpliCity feliratok

 

Profizmus

Azért szeretem ezt a szót ismételni, mert nekem a nap végén tényleg ez volt a benyomásom. A helyszín, a meghívott előadók, a kommunikáció, a szervezés mind ezt sugallta. Minimalista fesztivál ellenére átjött az a maximalizmus, ami a megvalósítást és elvárásokat illette. A nap egy közös ráhangolódással kezdődött, ami nagyon jó felvezetése volt a napnak, és annak, hogy szellemileg, lelkileg felkészüljünk a programokra. Sok előadást hallgattam meg végül, és rengeteg inspirációt kaptam. A nap végén az Improvizációs színházi műsor pedig könnyed lezárása volt a napnak.

SimpliCity reggeli hangolódás SimpliCity előadás SimpliCity workshop

Összefoglalva számomra a fesztvál egy nagyon pozitív élmény volt, és bízom benne, hogy a jövőben egyre több ilyen kezdeményezés lesz a civil szférában. A program sikerét az érdeklődők száma is jól mutatta, a legtöbb előadás és workshop telt házas volt.

 

Csilla

Képek forrása: SimpliCity Fesztivál