Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikroszennyezők hatása a felszíni vizekben

  • 2020. október 29.
  • Gyuri

A felszíni vizeinkben lévő kémiai mikroszennyezők környezeti hatásáról fejtette ki véleményét Dr. Záray Gyula, az ELTE TTK Analitikai Kémiai Tanszék professzora az Innotéka magazin októberi számában.

A cikkben a kutató a gyógyszermaradványokkal kapcsolatban kiemeli, hogy azért nehéz ezek maradéktalan lebontása, mert az egész világon elterjedt biológiai szennyvíztisztítás során alkalmazott baktériumok a szerves szennyezőanyagokat bontják le, míg a vegyészek szintetikus molekulákat hoznak létre, amiket a természetes anyagokra adaptálódott baktériumok nem tudnak lebontani. Így kerülnek a természetes felszíni vizekbe a tisztított vízzel együtt a gyógyszermaradványok.

A hosszú távú és folyamatos vízi monitoring rendszer fontossága és a vizeinkben levő gyógyszermaradványok problémája mellett Záray kitér a mikroműanyagok szennyezésére is.

,,Két dolgora szeretném felhívni a figyelmet. Vannak iparágak, amelyek tudatosan gyártják a mikroműanyagokat, ezekkel naponta találkozunk a tusfürdőkben, fogkrémekben és a dezodorokban is. A kozmetikai ipar gyártja például a 10 és 500 mikrométer közötti mérettartományba eső, zömében polipropilén és polietilén granulátumokat. Ezek a golyócskák segítenek a bőr felhámrétegét eltávolítani. Sőt ma már nem is mikro-, hanem nanoméretű műanygokat használnak a kozmetikai termékekben. Az ebbe a mérettartományba eső szilárd részecskék eltávolítása különböző membrántechnológiákkal lehetséges lenne, de ezek költséges volta miatt ez az út nem járható, gondoljunk csak arra, hogy Budapesten naponta mintegy 400.000 m3 szennyvíz kezelését kell megoldani. A PET-palack a mikroműanyag-szennyezés másik forrása. Amikor PET-palackban tárolt ásványvizet iszunk, akkor a flakonról és a kupakról lemorzsolódó részecskék bekerülnek a szervezetünkbe is. Ezért inkább a fémkupakkal lezárt üveget kellene előnyben részesítenünk. A világ hozzászokott a PET-palack nyújtotta kényelemhez, és valószínűleg nehéz lesz visszatérnünk a visszaváltható üvegben forgalmazott üdítőitalokra és ásványvizekre.” - fogalmaz Záray.

 

A teljes interjú az Innotéka magazin X. évfolyamának októberi számában olvasható.