Miki már az égi kertben komposztál

  • 2022. március 10.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A “megszállott zöld szemléletformáló” a komposztálás elkötelezett szószólója és oktatója Gellért Miklós 2022 március 5-én eltávozott közülünk.

A zöld mozgalomban sokak barátja, társa a Zöld-ügyek képviseletében, a természeti környezet elszánt védelmezője, a komposztálás odaadó népszerűsítője, az örökké derűt sugárzó Gellért Miklós hosszú betegsége után örökre lehunyta szemét…

“Komposzt Miki” a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület alapítója volt (a SZIKE a Humusz Szövetség korábbi tagszervezete, szerk.).  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület honlapján emlékezett vissza a SZIKE Egyesületnél tett biogazda képzésről:

 A SZIKE Egyesület szervezésében biogazda képzésen jártunk, ahol betekinthettünk a komposztálás,  háztáji biogazdálkodás és az ivóvíz használatát mellőző alomszék építés rejtelmeibe is.

 Megdöbbentő tényeket hallottunk a képzés során:

  • évente 40-50 %-kal több környezeti erőforrást használunk föl, mint amennyi 12 hónap alatt regenerálódni tudna,
  • a világ talajainak 80 %-a mérsékelten vagy jelentősen erodálódott,
  • a rendszerváltás óta, Magyarországon 500.000 ha-ral csökkent a termőterület nagysága (autópályák, infrastruktúrák építése),
  • a klímaváltozásért egyharmad részt az intenzív mezőgazdaság a felelős.

Legfontosabb megújuló erőforrásunk a talaj, melynek minősége az utóbbi évtizedekben rohamos romlásnak indult (talaj túlhasználat, vegyszerek, műtrágyák). Kutatásokból kiderült, hogy a mai alapélelmiszerek mikroelem tartalma csak töredéke a 40 évvel ezelőttinek pl.: kukorica mikroelem tartalma 80 %-kal csökkent, a tej vitamin tartalma 95 %-ról 5 %-ra esett.

Észre kell vennünk, hogy ma már a paradicsomnak nincs paradicsom íze, sőt el tudjuk képzelni, hogy van, akinek fogalma sincs arról, milyen ízűek is valójában zöldségeink, gyümölcseink?

 

Ez a képzés egy nagyon jó kezdeményezés, mely alternatív ösvényt mutathat nekünk, milyen lépések megtételével léphetünk ki ebből az önpusztító irányból. A világ változásainak aktív szereplője minden egyes ember, és mindenki egyénenként tehet a jobb, élhetőbb jövőért.

Háztartási hulladékaink 20-50 %-a komposztálható, ezáltal újra visszajuttatható a talajba, nem kell, hogy hulladéklerakó-hegyeinket szaporítsa. A komposztálás feltételei a zöld javak, levegő, megfelelő mennyiségű nedvesség és a hő, amit maga a bomlás folyamata gerjeszt. A fás részek szénben, a zöld részek nitrogénben gazdagabbak. Míg a műtrágyák csak egy-kétféle tápanyagot tartalmaznak, a komposztban negyvenféle (!) található. Tehát komposztálásra fel! Nincs másra szükségünk, mint egy komposztládára, vagy egy egyszerű keretre, amelybe tehetjük szerves hulladékunkat (lenyírt fű, felaprózott gallyak, lomb, lehullott gyümölcsök, viszont a főtt ételmaradék tilos!) és egy kis szeglet, ahová elhelyezhetjük. 1-2 havonta érdemes átforgatni a komposztunkat, nedvesen tartani, félárnyékos helyre tenni, és talajra kihelyezés előtt rostálni, hogy minél finomabb állagú humusz-szerű anyagot kapjunk.

 

 

A komposztálás rejtelmei mellett megnézhettük házigazdánk, Gellért Miklós (SZIKE Egyesület vezetője) biokertjét, melyben fontos szerepet kap a mulcsozás, a talajtakarás és a vegyes kultúrás kertkialakítás. A komposztálás teljes folyamatába beleláthattunk, és nem utolsósorban megtudhattuk, mi is az alomszék, és miért nagyon hasznos számunkra.

 

 

Az alomszék más néven komposzt toalett, lényege, hogy az ivóvíz-pazarló angol wc-k helyett, tápanyagforrást készíthetünk a föld számára fekáliánkból. Régen az emberi trágya is ugyanúgy aranyat ért, mint az egyéb állatok ürüléke, és pénzért vásárolták fel a városkörül gazdálkodók, hogy termőföldjükre kihelyezve növeljék a talaj tápanyagtartalmát. Az alomszék szagmentes, (mert hát ugye a mai ember rettentően finnyás a saját kakájára nézve) fűrészporral és faforgáccsal keverve, biztosítjuk a szagmentességet és a leendő komposzt széntartalmát.

Tehát konklúzió, hogy komposztáljunk, amit csak tudunk, hiszen ez a biológiai körforgás lényege, minden visszakerül a természetbe… Sajnos az is, amit az ember hoz létre. Óvjuk környezetünket és vigyázzunk rá, a magunk és unokáink érdekében is!

 

 

Miklós búcsúztatására a legszűkebb családi körben kerül sor.

A hírről a Humusz csapata is szomorúan értesült. Őszinte részvétünket fejezzük ki Miklós családjának.

A megemlékezést a greenfo tette közzé.